Την έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προχωρώντας στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δ.σ. της, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο, από 0,15% που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μάριο Ντράγκι, τονίσθηκε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, κάμφθηκαν.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει την αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, θα ξεκινήσουν οι αγορές ενός ευρέους φάσματος απλών και διαφανών καλυμμένων τίτλων (asset-backed securities – ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία. Στόχος είναι η διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών προς την οικονομία, στη γραμμή των αποφάσεων του Ιουνίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολογιών που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP3).

Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014, ενώ οι αναλυτικές λεπτομέρειες των προγραμμάτων θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της 2ας Οκτωβρίου. Ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι οι πράξεις αναχρηματοδότησης στοχεύουν μακροπρόθεσμα, ενώ θα έχουν σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και θα υποστηρίξει την παροχή πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία. Στην ανάλυσή της, η ΕΚΤ έλαβε υπ όψιν τις αναιμικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και την υποτονική νομισματική και πιστωτική δυναμική.

Οι σημερινές αποφάσεις, μαζί με τα άλλα μέτρα, έχουν ληφθεί με σκοπό να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο για τη διατήρηση του ρυθμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το δ.σ. της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων, όπως ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία για το ΑΕΠ, προβλέποντας ετήσια αύξηση 0,9% το 2014, 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% τον Αύγουστο του 2014, μετά από το 0,4% τον Ιούλιο. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2015 και 2016.

 

Facebook Comments