Θερμής υποδοχής έτυχαν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ από τους αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν με μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία τις λεπτομέρειες του νέου μπαζούκα για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτές της J.P.Morgan επεσήμαναν σε έκθεσή τους πως η ΕΚΤ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι ίδιοι εκτιμούν πως στο τραπέζι βρίσκονται περαιτέρω αγορές ιδιωτικών στοιχείων ενεργητικού, καθώς και η έναρξη ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία, προβλέπει ο αμερικανικός οίκος.

Σύμφωνα με την έκθεση της J.P Morgan, τα μέτρα της ΕΚΤ είναι «credit positive», ειδικά για τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και το γεωπολιτικό ρίσκο δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ κρατάει ζωντανή την ελπίδα ότι ο λευκός ιππότης του QE θα έρθει για να σώσει την κατάσταση.

Όσον αφορά την αποδυνάμωση του ευρώ, η J.P Morgan εκτιμά ότι είναι ένας “ούριος άνεμος” για την οικονομία και τους επενδυτές στις αγορές χρέους. Η πτωτική πορεία του ευρώ που ξεκίνησε από τον Μάιο είναι ευνοϊκή και τις μεγάλες εταιρείες, τα κέρδη των οποίων πηγάζουν από αγορές εκτός Ευρωζώνης, σημειώνει ο οίκος.

“Το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θα συντηρήσει την αδυναμία του ευρώ” ανέφερε από την πλευρά της η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι ο στόχος για υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στα τέλη του 2014 παραμένει.

Στελέχη της Citigroup υπογράμμισαν πως η EKT είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα διεθνώς που θέτει ταυτόχρονα σε ισχύ δύο πολύ σημαντικά εργαλεία: τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αγοράς assets. “Πρόκειται για ένα υπερπρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (turbo-charged QE), που όμοιό του δεν έχει υπάρξει. Ένα τέτοιο υπερπρόγραμμα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον ισολογισμό της ΕΚΤ” είπαν χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Morgan Stanley σημείωσε ότι το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί το 10% με 15% του συνόλου της αγοράς των ABS των 690 δισ. ευρώ.

Facebook Comments