Η σημερινή ανακοίνωση των NFPs έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήθελαν τις ΗΠΑ να προσθέτουν 225 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με την ανακοίνωση να απογοητεύει στις 142χιλ. και την ανεργία να παραμένει στο 6,1%. Το δολάριο δέχθηκε πιέσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση, με τους αναλυτές να παραμένουν ψύχραιμοι παρά την αρχική έκπληξη.

Είναι γεγονός ότι οι 142χιλ. νέες θέσεις εργασίας αποτελούν τη χαμηλότερη αύξηση για φέτος, παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η αμερικανική οικονομία προσθέτει νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 54 συνεχόμενους μήνες, κάτι που έχει να συμβεί από το 1939. Ήδη πολλοί αναλυτές εκτιμούν πιθανό η αναθεώρηση της ανακοίνωσης να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση δεν είναι σε συνέχεια με τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας που εμφανίζουν θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης.

Η αρχική έκπληξη που προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση ενδεχομένως αποβεί ευνοϊκή για τα χρηματιστήρια, καθώς μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει έξοδο από τις μετοχές και τα νέα δεδομένα ίσως καθυστερήσουν τις αποφάσεις της Fed σχετικά με το πότε θα αποφασίσει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.

Facebook Comments