Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για τις εξαγγελίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όλοι περιμένουν  να ακούσουν από τα χείλη του ποιες θα είναι οι μειώσεις των φόρων, που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει και δημιουργήσει προβλήματα στους Έλληνες φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι θα περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε, ποιες είναι οι προτάσεις, ποτέ θα τεθούν σε εφαρμογή, θα ισχύσουν άμεσα ή θα ξεκινήσουν από τώρα και θα προχωρήσουμε σταδιακά στα επόμενα χρόνια; Νομίζουμε, ότι θα μπορούσαμε σαν άνθρωποι της αγοράς που καθημερινά μιλάμε, συναλλασσόμεθα με τον απλό πολίτη να πούμε τι είναι αυτό που όλοι  περιμένουμε.

1) ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ)

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και αντίστοιχη μείωση της  τιμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (πχ 1€ το λίτρο). Αυτό εκτός,  από ότι θα απέφερε αρκετά εκατομμύρια από τα χαμένα έσοδα του ΦΠΑ, θα ζέσταινε τους Έλληνες και  θα είχε σαν αποτελέσματα  τη μείωση του κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, άρα  την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων και  κατά συνέπεια τη μείωση της ανεργίας.

2) ΕΝΦΙΑ

Κανένας πια δεν αμφισβητεί την αδικία του φόρου. Πληρώνεται φόρος απλά για την κατοχή και μόνο ακίνητης περιούσιας και όχι για την περιουσία που αποφέρει εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακίνητων θα περίμεναν:
α) Να ισχύσουν οι διορθώσεις που έχουν αναγγελθεί για τους περίπου 4.000 οικισμούς και να μην επιβαρυνθούν αυτοί που  έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (αέρα) ο οποίος δεν τους αποφέρει κανένα  εισόδημα.
β)  Να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τα ημιτελή κτίσματα αλλά και για τα ξενοίκιαστα.
γ) Να υπάρξουν φοροαπαλλαγές με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό και σε καμία περίπτωση να μην παίζει ρόλο για την φοροαπαλλαγή τα τετραγωνικά των κτισμάτων και η αντικειμενική αξία των ακινήτων.
δ) Να δικαιούνται πολύ περισσότερες δόσεις οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι ευπαθείς ομάδες
Τέλος, σε καμιά περίπτωση να μην γίνει δεκτό  ότι όποιος έχει οικονομική αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του σε εφορία και ασφαλιστικά  ταμεία να μην δικαιούται καμία απαλλαγή.

3) ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 100, όχι μόνο με κατώτερο όριο ποσού αλλά και με ανώτερο όριο ποσού. Κάθε οφειλέτης κύρια μικροεπαγγελματίας λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές του  στην εφορία , στο ΙΚΑ , στον ΟΑΕΕ αλλά και στην τράπεζα. Θα πρέπει λοιπόν να του δίνεται η δυνατότητα ώστε το σύνολο των οφειλών αυτών να μπορεί να αποπληρωθεί και να του επιτραπεί να ζήσει την οικογένεια του και να συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης του, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να πληρώνει και τα τρέχοντα.

Αυτό σημαίνει ότι του επιτρέπουμε  να μπορεί  πληρώνει τις υποχρεώσεις του παλιές και τρέχοντες, άρα το “100 δόσεις” δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

Αυτονόητο είναι ότι στόχος του δημοσίου θα πρέπει να είναι η είσπραξη οφειλών αλλά για να μπορέσει να επιτεθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει σημαντική μείωση των υπέρογκων προσαυξήσεων των ρυθμίσεων.

4) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το αποτέλεσμα της υπερφολόγησης των τελευταίων ετών και ειδικά από το 2013 και μετά φαίνεται στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας αλλά και των λουκέτων των επιχειρήσεων. Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση:
α)  Θα πρέπει να επανέλθουν οι φορολογικοί συντελεστές άμεσα στα επίπεδα του 2012 για τις εταιρείες και τις ατομικές επιχειρήσεις .
β) Μείωση του ανώτερου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους από 42% σε 33%.
γ) Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου πολυτελείας, τέλους επιτηδεύματος.
δ) Κατάργηση τεκμηρίων.
ε) Επαναφορά φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους δίνοντας ταυτόχρονα πραγματικά κίνητρα στους φορολογούμενους να λαμβάνουν αποδείξεις με παράλληλη θέσπιση μόνιμο φορολογικού ελέγχου με παράλληλη θέσπιση,  προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί φοροφυγάδες που τόσο έχουν ζημιώσει και εξακολουθούν να ζημιώνουν την Ελληνική Οικονομία.

Νομίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν άμεσα όλους τους Έλληνες πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τα χρήματα αυτά των φόρων θα πέσουν στην αγορά, οι  επιχειρήσεις θα μείνουν ζωντανές, θα αυξηθεί ο τζίρος τους, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και όλα αυτά τα χρήματα θα ξανά επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία είτε σαν Φ.Π.Α είτε σαν φόρος εισοδήματος είτε σαν Φ.Μ.Υ.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας στην εισροή ξένων κεφαλαίων ή επενδύσεων από όπου κι αν αυτές προέρχονται.

Είναι μια γνώμη που το οικονομικό επιτελείο καλό θα ήταν να τη διαβάσει και να την έχει στην άκρη του μυαλού του.
 

Facebook Comments