Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κερδίσει την έγκριση από την Τρόικα αυτό το μήνα για να βελτιώσει το πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κίνηση που θα επιτρέψει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν καλύτερα ένα από τα κύρια εμπόδια της κερδοφορίας και της σταθερότητάς τους, όπως σημειώνει το Euromoney.

Η Τρόικα αναμένεται να δώσει το πράσινο φως σε αυτές τις προτάσεις, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης-αξιολόγησης που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 με 30 Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας μία ταχύτερη και σαφέστερη λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνεται.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν όχι μόνο ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη – στα € 75 δισεκατομμύρια, αλλά το μέσο χρονικό διάστημα για τη διαδικασία πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα – Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς – έχουν ήδη αντλήσει 8 δισ. ευρώ περίπου μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, αλλά σύμφωνα με την SNL Financial, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα. «Πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερέβαιναν κατά πολύ τα κεφάλαια και τα αποθεματικά», σημειώνουν οι αναλυτές της SNL, David Brierley και Saad Sarfraz. «Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την άνοδο των αποθεματικών στο 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θεωρείται ευρέως αποδεκτό από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα άγγιζε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2013».

«Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν 12 δισεκατομμύρια ευρώ περαιτέρω κεφάλαια», τονίζουν οι αναλυτές.

Στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων, ο αναθεωρημένος κώδικας προτείνει τη μεταφορά μετοχών της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες, ή ακόμη και την απαίτηση αλλαγής της διοίκησης εάν οι εταιρείες αποτυγχάνουν να συνεργαστούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο κώδικας θα επιτρέψει επίσης στις τράπεζες να κινήσουν τη διαδικασία πλειστηριασμών στα στεγαστικά δάνεια, εάν οι οφειλέτες δεν είναι συνεργάσιμοι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Αυτές οι προτάσεις, εφόσον εγκριθούν από την Τρόικα, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές τράπεζες. «Ενας ταχύτερος μηχανισμός θα μπορούσε να βελτιώσει τις αποδόσεις των επενδυτών και να ενισχύσει τη ζήτηση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», σημειώνει ο Alberto Gallo, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας πιστώσεων στην Royal Bank of Scotland.

Σύμφωνα και με την Barclays, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ενισχύσει σταδιακά τα ποσοστά ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. πρακτική Αλλού στην Ευρώπη.

Ο Ronit Ghose, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής της Citigroup τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και προβλέπει ότι τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθούν κοντά στο 35% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2014 – από περίπου 32% στο τέλος του 2013- αλλά στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται φτάνοντας το 23% το 2018.

Facebook Comments