Κορρές: Φυσικά υποκατάστατα συνθετικών ουσιών «απαντούν» στις ανησυχίες των καταναλωτών
Φυσικά υποκατάστατα συνθετικών ουσιών «απαντούν» στις ανησυχίες των καταναλωτών
Φυσικά υποκατάστατα συνθετικών ουσιών «απαντούν» στις ανησυχίες των καταναλωτών
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές έχουν, μέχρι στιγμής, εντοπίσει 30 ενώσεις με ελπιδοφόρες προοπτικές. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις, ήδη, υποβάλλονται σε δοκιμές από τους εμπορικούς εταίρους της κοινοπραξίας, την Κορρές και τη γερμανική BASF, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χημικών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χάρη στην ανακάλυψη μίας νέας γενιάς φυσικών συστατικών, μέσα από την ανάλυση των ενώσεων που υπάρχουν στη φύση, το AGROCOS ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμα προϊόντα, που θα «απαντούν» στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθετικών συστατικών στην υγεία τους και στο περιβάλλον.
Η εταιρεία «Κορρές» μελετά, προς το παρόν, πέντε ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με μία ένωση που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες ενώσεις για την πρόληψη της υπερμελάχρωσης (των γεροντικών κηλίδων στο δέρμα). Η εταιρεία έχει κιόλας παρασκευάσει ενώσεις και τυποποιημένα εκχυλίσματα σε πιλοτική κλίμακα, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει να δρομολογήσει μία νέα σειρά προϊόντων με βάση την έρευνα του AGROCOS.
Από την άλλη, η BASF μελετά νέες ενώσεις για τον εντοπισμό εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων ιδιοτήτων. Εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για βιολογικά τρόφιμα, παγκοσμίως, είναι επιτακτική η ανάγκη ανακάλυψης φυσικών φυτοφαρμάκων, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καλλιέργειες που έχουν πιστοποιηθεί ως «βιολογικές». Τα φυσικά υποκατάστατα των φυτοφαρμάκων είναι, κατά κανόνα, λιγότερο τοξικά για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, ενώ τείνουν να είναι βιοαποικοδομήσιμα.
Χάρη στο AGROCOS δημιουργήθηκε μία «βιβλιοθήκη» 3.600 βιοδραστικών εκχυλισμάτων, τα οποία παράγονται από περίπου 1.800 φυτικά είδη και θα είναι ευρέως προσβάσιμη, έτσι ώστε ερευνητές και εμπορικές επιχειρήσεις να μπορούν να αναζητήσουν σε αυτήν ενώσεις που ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύτιμες για τη βιομηχανία.
«Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, νέες ενώσεις που παράγονται από τους πόρους που προσφέρει η παγκόσμια βιοποικιλότητα, αναμένεται να είναι διαθέσιμες για χρήση ως νέα συστατικά καλλυντικών προϊόντων» δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης. «Στον τομέα των αγροχημικών αναμένουμε ότι οι ελπιδοφόρες ενώσεις θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων αγροχημικών ουσιών» πρόσθεσε.
Στο πρόγραμμα AGROCOS, το οποίο χρηματοδότησε η ΕΕ με 2,9 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν, εκτός από εταιρείες όπως η Κορρές, η BASF και η BRUKER Biospin, έξι ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τον Παναμά, την Ελβετία και τη Νότια Αφρική.
Facebook Comments