ΗΠΑ-Ρωσία: Ο πόλεμος πίσω από τα πρωτοσέλιδα
Το θέμα της Ουκρανίας αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Το θέμα της Ουκρανίας αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλουν στη Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να αποτελέσουν ένα κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης αλλά και μια πραγματική απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Με την ΕΕ όμως να έχει σημαντικά μεγάλη οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, κάθε κίνηση αποτελεί μια ιδιότυπη «ρώσικη ρουλέτα». Από την άλλη, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άλλες συμφωνίες κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά αυτό δείχνει να είναι πολύ μακρινό. Άλλωστε και αυτό είναι ίσως το πιο σπουδαίο, ΗΠΑ και Ρωσία παρά τους δημόσιους καυγάδες, δείχνουν ότι έχουν κάνει μια παρασκηνιακή συμφωνία, η οποία κρατάει κάποιες πολύ κρίσιμες ισορροπίες.
Οι κυρώσεις είναι το ένα μέρος αυτής της αντιπαράθεσης και ίσως και το πιο ανώδυνο αφού για την ώρα κρίσιμοι κλάδοι της ρωσικής οικονομίας, δεν έχουν πληγεί και ίσως να μην πληγούν καθώς το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν τεράστιο για την Αμερική, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Putin θα εφάρμοζε σκληρότατα αντίποινα. Δεν είναι τυχαία η ενεργοποίηση του επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου, της Exxon Mobil, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε δημόσια εναντίων των αμερικανικών κυρώσεων, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία δισεκατομμυρίων με τη ρωσική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αναλυτές, αν η Ρωσία αποφάσιζε να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή, η μετοχή της Exxon Mobil θα μπορούσε να χάσει μέχρι και 40% της τρέχουσας αξίας της. Δεδομένης της σημασίας της Exxon στο Dow Jones, το επόμενο κραχ θα είχε ενεργειακή απόχρωση.
Το μεγάλο όπλο της Αμερικής σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο φαίνεται ότι είναι το πετρέλαιο. Αν παρατηρήσουμε την πορεία του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών. Ένα μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι η ένταση στην Ουκρανία έχει όντως σημειώσει αποκλιμάκωση. Τις τελευταίες ημέρες όμως, υπάρχει και νέα ένταση αλλά το πετρέλαιο βρίσκεται κοντά στα $90,00 με τους πωλητές να είναι ιδιαίτερα επίμονοι.
Και όλα αυτά την ώρα που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής όπως και η Ρωσία (εκτός OPEC). Ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής η Λιβύη και το Ιράν, αλλά και η Αμερική που ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δούμε δυο πράγματα: Πρώτον, την επιβεβαίωση της αλλαγής των παραδοσιακών σχέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τα Αραβικά Εμιράτα και δεύτερον, το σημαντικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ που έχουν γίνει πλέον καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής EIA, η Αμερική έχει αυξήσει την παραγωγή της πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους τελευταίους μήνες, ενώ λίγο περισσότερο από το 30% εξάγεται, δημιουργώντας πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Αναφέρουμε ότι η Αμερική έχει νόμο που επιβάλλει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου από ένα ποσοστό και πάνω. Όλα δείχνουν ότι η Αμερική έχει σχεδιάσει με μεγάλη προσοχή το ενεργειακό της μέλλον και επιχειρεί να «χτυπήσει» οικονομικά τη Ρωσία, μειώνοντας σταθερά τις τιμές του πετρελαίου και μειώνοντας με αυτό τον τρόπο και τα έσοδα της Ρωσίας.
Άλλωστε, σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, θεωρείται πολύ μεγάλη για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία και αυτό καταφέρνει να μειώσει τις τιμές παρά το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι θεωρίες και οι εκτιμήσεις για το πόσο χαμηλά θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές, αυτή η πρακτική των ΗΠΑ.
Μελέτη της Citi, δείχνει ότι το μέσο εύρος διακύμανσης θα μπορούσε να είναι τα $50-$80 εφόσον ξεπεραστούν προβλήματα όπως το κόστος εξόρυξης. Για την ώρα, εκτιμά η Citi, αν το πετρέλαιο άγγιζε τα $75, η εξόρυξη θα πατούσε φρένο και οι τιμές θα επανέρχονταν.
Αν το σενάριο αυτό αποδειχθεί ότι αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο και όχι μοχλό πίεσης προς τη Ρωσία λόγω συγκυριών, το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Putin έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει καθώς τα έσοδα της Ρωσίας θα αρχίσουν να μειώνονται επικίνδυνα.
Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές αλλαγές επιχειρούνται με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός και δεν εμφανίζεται στα Μέσα και φυσικά δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για όσους επενδύουν στην αγορά εμπορευμάτων αλλά και συναλλάγματος αφού και οι δυο αυτές αγορές είναι άμεσα συσχετισμένες.
Facebook Comments