Ξεκάθαρο «Όχι» στην ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε η Σκωτία, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα και προβλέψεις του BBC και του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 29 στις 32 εκλογικές περιφέρειες, το «Όχι» επικρατεί με 55,4%, ενώ το «Ναι» λαμβάνει το 44,6% της λαϊκής ψήφου.

Μιλώντας στο BBC, η αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της Σκωτίας και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, Νίκολα Στέρτζεον, παραδέχτηκε την ήττα του στρατοπέδου της. Εξέφρασε τη «βαθιά προσωπική και πολιτική του απογοήτευση» για το αποτέλεσμα.

Συντριπτική ήταν η επικράτηση των ενωτικών στο Εδιμβούργο, όπου το «Όχι» απέσπασε το 61,1%. Αντίθετα, «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Γλασκώβη, με 53% έναντι 47%, αποτέλεσμα που αποδεικνύεται ωστόσο πύρρεια νίκη για τους εθνικιστές.

Πέραν της Γλασκώβης, το «Ναι» έχει επικρατήσει μόνο σε άλλες τρεις περιφέρειες.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ένωσης, Άλιστερ Ντάρλινγκ. Επίσης μέσω Twitter, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ συνεχάρη τη Γλασκώβη και το λαό της Σκωτίας για τη στήριξη που παρείχαν στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας.

Η συμμετοχή υπολογίζεται στο 84%.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Δήλωση αναμένεται να κάνει αμέσως μετά την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος πρωθυπουργός Κάμερον από την Ντάουνινγκ Στριτ. Γραπτή δήλωση αναμένεται να εκδώσει το απόγευμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Facebook Comments