Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% φέτος και 2,4% το 2015 “βλέπει” η Credit Suisse, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας έχει περιοριστεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή όμως προειδοποιεί ότι η θετική εικόνα θα μπορούσε να ανατραπεί εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του ελβετικού οίκου πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ενώ περιμένουν θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει και η αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 20% τουλάχιστον δείχνει ότι ο εξωτερικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη, σημειώνεται σε έκθεση της Credit Suisse. Αλλά και στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι επιδόσεις του 2013 χαρακτηρίζονται καλύτερες των προσδοκιών, με τη βελτίωση των μεγεθών να συνεχίζεται στους πρώτους οκτώ μήνες του 2014.

Οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για αύξηση 0,8% στην ιδιωτική κατανάλωση φέτος και 1,6% το 2015, με τις επενδύσεις σε πάγια να αυξάνονται κατά 1,4% και 6,1% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές προβλέπονται αυξημένες κατά 5,8% φέτος και 4,6% του χρόνου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26,8% φέτος και στο 25,8% του χρόνου, με τον πληθωρισμό να είναι μεν αρνητικός φέτος (-0,7%), αλλά να επιστρέφει σε θετικό επίπεδο το 2015 (+0,6%).

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος και 4,1% το 2015, με το δημόσιο χρέος στο 177% του ΑΕΠ και 172% αντίστοιχα.

Παρότι το χρέος θα παραμείνει κοντά στο 180% φέτος, η πολύ μακρινή ωρίμανσή του και το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον για τα επόμενα 5-7 χρόνια είναι περιορισμένες, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ εάν αυτό χρειαστεί, σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ελληνικού default είναι χαμηλός για τώρα.

Όπως σημειώνει η Credit Suisse, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές το έχουν διαπιστώσει αυτό κατά τα τελευταία τρίμηνα, ωθώντας τις μετοχές προς τα πάνω και τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω, σε σημαντικό βαθμό.

Όμως, αυτή η θετική εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές απειλούν να εξελιχθούν σε βαρίδι για την ανάπτυξη. Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες να γίνονται μικρότερες και την επιστροφή της χώρας στις αγορές να ανοίγει σενάρια για πρόωρη έξοδο από τη στήριξη του ΔΝΤ, η συζήτηση στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, αντί για εκείνη του τρίτου πακέτου δανείων, το οποίο η Credit Suisse χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα απίθανο.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς παρά το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ανοικτό. “Μία ασταθής πολιτική κατάσταση θα προκαλούσε, κατά πάσα πιθανότητα, διαταραχή στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές αγορές”, προειδοποιεί η Credit Suisse.

Αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος αυτή η αναταραχή να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πλέον σημαντικά μειωμένος, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το χρέος της βρίσκεται κυρίως στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Facebook Comments