Την αντίθεσή του στην εβδομαδιαία αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank. Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός τραπεζίτης κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται στη συνήθη πρακτική της ΕΚΤ να αυξάνει την παροχή της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης πως η διαφωνία του έχει κατατεθεί και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε πως η ευθύνη για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα «βαραίνει» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι την ΕΚΤ.

«Ζητούνται πάρα πολλά από τις κεντρικές τράπεζες, τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ΕΚΤ δεν είναι ικανή να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης».

Ο Γερμανός τραπεζίτης αμφισβήτησε και την ορθότητα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου νομισματικού μέτρου, δεδομένων και των συνεπαγόμενων κινδύνων. Στο μέτωπο του αποπληθωρισμού, ανέλυσε πως η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει τη διακύμανση του πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά, εκτίμησε πως οι επιδράσεις θα είναι παροδικές και πως λίαν συντόμως, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.

Facebook Comments