Η εμμονή των κυβερνήσεων στην μείωση των ελλειμμάτων δημιουργεί περισσότερα οικονομικά προβλήματα μακροπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο Πολ Κρούγκμαν επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του κατά της λιτότητας.

Τα σχόλια του νομπελίστα οικονομολόγου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ομιλίας του στην Οξφόρδη, μια εβδομάδα μετά την απροσδόκητη εκλογική νίκη του Κάμερον, η προεκλογική καμπάνια του οποίου στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές δαπανών.

“Οι κυβερνήσεις που έχουν εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχεία δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα πρόβλημα. Το να βγάζει κανείς λάθος συμπεράσματα από τα πρόσφατα παραδείγματα μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν.

Σημειώνεται ότι ο Κρούγκμαν είναι πολέμιος της λιτότητας – περιλαμβανομένων και των πολιτικών περικοπών δαπανών του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον από την άνοδό του στην εξουσία το 2010 – και οι τοποθετήσεις του βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό τον μήνα λόγω των εθνικών εκλογών στην Βρετανία και τη νίκη του κόμματων των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι πιστεύει πως η δική της προπαγάνδα, ο δικός της μύθος και η πολιτική νίκη της επικυρώνουν τις πολιτικές της.

Βασικά τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Facebook Comments