Να κάνουν υπομονή μέχρι και την τελευταία στιγμή, συμβουλεύει τους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά ότι ένα σοκ μπορεί να απέχει πλέον 2-4 εβδομάδες.

Στην ανάλυσή της με τίτλο “Greece: Still gray, likely to get dark soon”, η BofA Merrill Lynch επαναλαμβάνει ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν οι επενδυτές πάρουν θέση για το ελληνικό ζήτημα.

Ένα σοκ ίσως να ήταν αναγκαίο ώστε να αναγκάσει τις δύο πλευρές σε μια συμφωνία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. O χρόνος σιγά-σιγά εξαντλείται και το σοκ είναι πιθανό να απέχει 2-4 εβδομάδες, ωστόσο τα πάντα δείχνουν ότι προς τα τέλη Ιουνίου η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει.

Η BofA εμμένει στην άποψή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λογική λύση. Ωστόσο, ακόμη και μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να είναι πολύ μακριά, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Η επιλογή take-it-or-leave-it δεν μπορεί να αποκλειστεί και, ανάλογα με την πρόοδο, θα μπορούσαμε να έχουμε μια επέκταση του σημερινού προγράμματος, αν και τα εμπόδια σε αυτό παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δημιουργικότητα των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας επιπλέον παράτασης, ώστε να δοθεί χρόνος για να βρεθεί μια λύση.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτέλους αρχίσει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα το συντομότερο δυνατόν.Αλλά οι κόκκινες γραμμές πάνω στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας παραμένουν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία σύντομα.

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων και της αγοράς εργασίας παραμένουν σημαντικά ζητήματα για το ΔΝΤ και, το πιο σημαντικό, για τις κυβερνήσεις που θα πρέπει να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε συμφωνία στα εγχώρια κοινοβούλιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο της επικείμενης συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την εσωτερική πολιτική, όπου τα πράγματα επιδεινώνονται.

Μάλιστα, έχει και την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, και ακόμη και μια έξοδο από το ευρώ, αν χρειαστεί.

Το πραγματικό ζήτημα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγκρίνει μια συμφωνία.

Υπάρχει ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση σε μια συμβιβαστική λύση. Σ αυτό το σημείο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να συμβάλουν για την ψήφιση μιας συμφωνίας.

Ωστόσο, μπορεί να ζητήσουν από τον Τσίπρα να παραιτηθεί, το οποίο δεν θα αποδεχτεί εύκολα γιατί είναι ακόμα πολύ δημοφιλής.

Η κυβέρνηση έχει τελικά συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος εξαντλείται, αλλά πάρα πολλά πράγματα πρέπει να διευθετηθούν από τώρα και στο εξής προκειμένου να αποφευχθεί κάποιου είδους ατύχημα.

Παράλληλα, υπάρχει ακόμα το ερώτημα τι έρχεται μετά από το τρέχον πρόγραμμα;

Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ακόμη πακέτο λιτότητας, το οποίο θα συνοδεύεται με ελάφρυνση χρέους, το οποίο δεν θα είναι καθόλου ευκολότερη από την τρέχουσα συζήτηση.

Υπάρχουν ακόμα αρκετά “γκρίζα σενάρια” που αξίζει να εξεταστούν.

Γκρι σενάριο 1: Η Ελλάδα εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες της με IOUs

Σύμφωνα με την ανάλυση των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των ταμειακών της ροών, από τον Ιούνιο θα είναι πολύ δύσκολη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και η κάλυψη των δαπανών ταυτόχρονα.

Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της ροής των ειδήσεων θα υπάρξουν προβλήματα στην είσπραξη των φόρων, καθιστώντας το πρόβλημα ρευστότητας περισσότερο οξύ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει μέχρι στιγμής ότι μεταξύ της πληρωμής του χρέους της και της εξυπηρέτησης των εγχώριων δαπανών, θα επιλέξει το τελευταίο.

Η Αθήνα μπορεί τελικά διστάσει μπροστά στις συνέπειες της μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ – μια απόφαση που θα την κατέτασσε τη χώρα ανάμεσα στους χειρότερους πιστωτικούς κινδύνους της σύγχρονης ιστορίας.

Η κυβέρνηση τότε θα μπορούσε να θέσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους της και την έναρξη πληρωμής (τουλάχιστον εν μέρει) των δημόσιων υπαλλήλων, συνταξιούχων και προμηθευτών με IOUs.

Για να αποκαταστήσει, μάλιστα, την ελκυστικότητα του σχεδίου της, αυτά τα IOUs θα είναι επιλέξιμα για τις πληρωμές φόρων ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο μια πολύ προσωρινή λύση, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.

Γκρι σενάριο 2: Η Ελλάδα χάνει μια πληρωμή, αλλά ο ELA δεν θα ανασταλεί

Πολλοί σχολιαστές εξισώνουν μια χαμένη πληρωμή για το χρέος, σαν την αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων που ανεπανόρθωτα και γρήγορα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομικό χάος και τελικά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό θα ήταν προφανώς ένα πολύ ανησυχητικό κατόρθωμα, με ενδεχόμενη καταστροφή, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί τρόποι για να σταματήσει το σπιράλ.

Το βασικό ζήτημα είναι κατά πόσον μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ θα οδηγούσε αυτομάτως σε αναστολή του ELA, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ενός πιθανού bank run και τελικά κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για να μπορέσει να συνεχιστεί η χρήση του ELA θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις για τις τράπεζες: α) φερεγγυότητα και β) ασφάλεια.

Μια χαμένη πληρωμή στις 12 Μαΐου τεχνικά θεωρείται ως προεπιλογή από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μόνο μετά από τουλάχιστον 30 ημέρες.

Μετά από αυτό, όμως, τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα.

Πράγματι, κατ αρχήν, μια προεπιλογή απέναντι στο ΔΝΤ κανονικά θα αναγκάσει το EFSF να θεωρήσει ότι τα δικά του δάνεια δεν θα καλυφθούν, επομένως μπορεί να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή.

Με τη σειρά τους, αν τα δάνεια του EFSF που προβλέπονται από το PSI καταστούν απαιτητά, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα ελληνικά νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Μπορεί όμως η ΕΚΤ να μην αξιολογήσει ως υπερήμερα τα κρατικά ομόλογα που δίδονται ως ενέχυρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πράγματι, η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για τον ορισμό του τι κάνει αποδεκτό για τη χρήση του ELA, δίνοντας της έτσι ένα περιθώριο απέναντι στον χειρισμό των ελληνικών ομολόγων.

Facebook Comments