Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα εγκαίνια του νέου διαδραστικού αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας, από τον υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Κώνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είπε ότι εγκαινιάζει ένα μουσείο που θα θαύμαζε και ο Παυσανίας, και ο Πουκεβίλ και Λικ αν σήμερα ήταν μαζί μας.

«Το μουσείο Τεγέας εισάγει την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», είπε ο κ. Τασούλας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μουσείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2006, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κτηριολογικής αναβάθμισης με χρηματοδότηση από το Γ’ Κ.Π.Σ. και στην συνέχεια με χρήματα του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε η επανέκθεση των εκθεμάτων.

Ο επισκέπτης του νέου μουσείου Τεγέας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Αλέα, μόλις 12 περίπου χιλιόμετρα από την Τρίπολη στο δρόμο προς Σπάρτη, μπορεί να δει την ιστορία του ίδιου του μουσείου, την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της Τεγεάτιδος από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και να ψηλαφίσει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νέου μουσείου να κατανοήσουν το φαινόμενο της γέννησης κι εξέλιξης της πόλεως – κράτους και να θαυμάσουν την αξεπέραστη τέχνη του μεγάλου Παριανού γλύπτη κι αρχιτέκτονα του 4ου π.χ. αιώνα Σκόπα.

Είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα εποπτικά μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές, γεγονός που το κατατάσσει στα πλέον καινοτόμα μουσεία της Ευρώπης.

Το μουσείο διαθέτει τρεις διαδραστικές τράπεζες στις οποίες ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή ή να εμβαθύνει στην ιστορία και την αρχαιολογία της Τεγέας, αλλά και να κατανοήσει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από κάθε εύρημα, δηλαδή την κοινωνία, την οικονομία, τον άνθρωπο της κάθε εποχής.

Facebook Comments