Το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων, των ρυθμίσεων χρεών και των εισοδηματικών ενισχύσεων που έχει αποφασιστεί να ενταχθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

1) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, από 0,33 σε 0,23 ευρώ το λίτρο. Το μέτρο έχει ήδη νομοθετηθεί και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα επίπεδα των 1,22-1,27 που είχε διαμορφωθεί μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στα επίπεδα του 1,10-1,15 ευρώ το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης του καυσίμου στην αγορά.

2) Σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας, με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος.

3) Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους σε 48 έως και 72 μηνιαίες δόσεις και με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων κατά 30% έως και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Ειδικά για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ και για ορισμένες ευπαθείς ομάδες, όπως οι άποροι, οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

4) Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία οι μηνιαίες αποδοχές των ενστόλων, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών, θα αυξηθούν όχι όμως στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012, αλλά σε χαμηλότερα από εκείνα τα επίπεδα. Δηλαδή, δεν θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει την αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων κατά ποσοστό που θα κυμαίνεται από 40 έως 50% της διαφοράς μεταξύ των τωρινών αποδοχών των ενστόλων και των αποδοχών που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των ενστόλων θα κυμανθούν από 1,1% έως και 12,4%, ενώ οι αναπροσαρμογές στα επιδόματά τους θα κυμανθούν από 4,3% έως και 17,9%. Οι αυξήσεις θα δοθούν άμεσα, πιθανότατα από τον Οκτώβριο, ενώ τα αναδρομικά, τα οποία θα αφορούν στην περίοδο από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος. Αυξήσεις θα λάβουν και οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες.

Facebook Comments