Τον πιο συντηρητικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο οικονομικών, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τους μεγάλους κινδύνους που έχουν συσσωρευτεί στην κυπριακή οικονομία.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε σχετικά συντηρητικές δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, τις οποίες το υπουργείο ελπίζει να ξεπεράσει.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2015 στο 5,2% του ΑΕΠ παρά το ότι φέτος θα είναι αρκετά μικρότερο από την εκτίμηση του προγράμματος για 4,7%. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι συντηρητικότερη από αυτή του ΔΝΤ, που εκτιμά ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,9% του ΑΕΠ.

Παρά την απόκλιση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα, υπουργείο και ΔΝΤ εκτιμούν ότι το δημόσιο  χρέος θα εκτοξευθεί στο 126% του ΑΕΠ το 2015, προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη βουλή στηρίζεται σε εκτίμηση για μικρή μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά €24 εκ. στα €5.928 εκ. και οι δαπάνες να αυξηθούν κατά €40 εκ. στα €6662 εκ.

Για πρώτη φορά το υπουργείο κατέθεσε στη βουλή έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων, οι οποία καταγράφει τις πιθανές πηγές απόκλισης των δημοσιονομικών εκτιμήσεων.

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Ο ένας κίνδυνος που υπάρχει πάντα με τον προϋπολογισμό είναι οι μακροοικονομικές προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται. Το υπουργείο υπολογίζει ότι η οικονομία θα πετύχει οριακή ανάκαμψη και ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το 2015, από συρρίκνωση 3% φέτος. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της ανεμικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και της πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης με τα NPLs.

Το υπουργείο καθησυχάζει ότι έχει δημιουργήσει «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό για πιθανή απόκλιση των μακροοικονομικών εκτιμήσεων.

«Σκάνε» οι εγγυήσεις

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα δημόσια οικονομικά είναι οι εγγυήσεις €3 δισ. που έχει παραχωρήσει το κράτος σε διάφορους οργανισμούς. Ήδη υποχρεώθηκε να πληρώσει €227 εκ. για αυτές τις εγγυήσεις και υπάρχουν €150 εκ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εγγυηθεί οι φορολογούμενοι. Για να μετριάσει τους κινδύνους, το υπουργείο δημιούργησε σχετικό αποθεματικό ασφαλείας στον προϋπολογισμό του 2015.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με κυβερνητικά δάνεια €647 εκ. που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τον Οργ. Χρημ. Στέγης και τον Κυπριακό Οργ. Ανάπτυξης Γης. Η μη είσπραξη των δανείων, αναφέρεται, διογκώνει το έλλειμμα, καθώς στον προϋπολογισμό 2015 υπάρχει πρόβλεψη για είσπραξη €40 εκ. από τα δάνεια αυτά.

Κλειδί οι τράπεζες

Ο μεγαλύτερος, ίσως, από τους κινδύνους που περιγράφει το υπουργείο αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που αν και ομαλοποιήθηκε, αντιμετωπίζει σωρεία προκλήσεων.

Το υπουργείο προβληματίζεται για την παρατηρούμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προκύπτει παρά την χαμηλότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας.

Προβληματίζεται επίσης για τη δυνατότητα των τραπεζών να παραχωρούν πιστώσεις για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πιο χαμηλά επίπεδα πιστώσεων, συνεπάγονται μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, με ανάλογη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Στους κινδύνους περιλαμβάνεται και η πορεία 60 οντοτήτων δημοσίου δικαίου, που έχουν συνολικό τζίρο €3 δισ., εργοδοτούν 8 χιλ. άτομα και επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω κρατικών χορηγιών.

Παρά τους κινδύνους, το υπουργείο ευελπιστεί ότι τα δημόσια οικονομικά θα μπουν σε πορεία μεσοπρόθεσμης διόρθωσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2016 θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2017 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2016, στο 122% του ΑΕΠ, και το 2017 στο 116%.

Facebook Comments