Έξοδος από το Μνημόνιο και την Τρόικα όπως τα ξέρουμε, αλλά με δίχτυ ασφαλείας, με ένα άλλους είδους… Μνημόνιο και μίας άλλης μορφής (σε ότι φορά τα ειδικά βάρη) Τρόικα.

Αυτή η λύση συζητάτε αλλά δεν εξετάζεται επίσημα προς το παρόν για την Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι πρόωρο και προτεραιότητά είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης τουλάχιστον.

Τα εργαλεία προληπτικής γραμμής πίστωσης που προσφέρονται από τον ESM είναι δύο.

Προϋποθέτουν, σύμφωνα με το καταστατικό του μηχανισμού, την υπογραφή Memorandum of Understanding.( MoU ), δηλαδή «Mνημόνιο», το οποίο υπογράφεται από την Κομισιόν και περιλαμβάνει τους όρους και τις συνθήκες στήριξης, με την επιτήρηση να έχουν Κομισιόν και ΕΚΤ. Οι όροι αυτών των εργαλείων είναι αυστηροί.

Πρώτη επιλογή

Η πρώτη επιλογή και το πιο «σκληρό» εργαλείο είναι το Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL), προληπτική πιστωτική γραμμή υπό όρους. Μέσα στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορέσει μία χώρα να λάβει το PCCL είναι οι εξής:

  • Να έχει βιώσιμο Δημόσιο Χρέος
  • Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης – Κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορούν να ενταχθούν αν εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου).
  • Να έχει μια σειρά επιτυχημένων εξόδων στις αγορές με λογικούς όρους.
  • Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση.
  • Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
  • Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να πληρεί τα παραπάνω κριτήρια και αφότου δοθεί η PCCL

Δεύτερη επιλογή

Η δεύτερη επιλογή αφορά χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια για την πρώτη. Αυτή είναι η Enhanced Conditions Credit Line ( ECCL).
Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα να έχει ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά στοιχεία. Εκτός από την επιτήρηση που υπάρχει και στην πρώτη επιλογή, αυτή του PCCL, η χώρα είναι αναγκασμένη να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχει ( δηλαδή τα κριτήρια που δεν πληρεί για το PCCL) όταν κριθεί απαραίτητο από την Κομισιόν έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και να συνεχίσει να διατηρεί τις αρχικές προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο εργαλείο. Στον ECCL λοιπόν υπάρχει ανοικτό παράθυρο επιβολής μέτρων, αλλιώς θα διακόπτεται η χρηματοδότηση.

Τρίτη επιλογή

Τα εργαλεία γραμμής πίστωσης του ΔΝΤ είναι δύο επίσης, τα εξής:

Το πρώτο είναι το Precautionary and Liquidity Line (PLL). Καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας των κρατών μελών του Ταμείου, που έχουν μεν σταθερά οικονομικά μεγέθη, αλλά έχουν παράλληλα και κάποια στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν το δεύτερο, το Flexible Credit Line. Εχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός έως δύο ετών και υπάρχει αξιολόγηση.

Μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ και το Μαρόκο έχουν κάνει χρήση του PLL.

Τέταρτη επιλογή

Το δεύτερο είναι το Flexible Credit Line (FCL) και υπάρχει για την τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα, σε περίοδο αυξημένου ρίσκου και αφορά τις χώρες που έχουν πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις. Η Κολομβία, το Μεξικό και η Πολωνία είχαν ενταχθεί, ωστόσο καμία δεν άντλησε χρηματοδότηση από τη συγκεκριμένη γραμμή. Έχει διάρκεια ενός έως δύο ετών και υπάρχει αξιολόγηση μετά τον πρώτο χρόνο. Η αποπληρωμή ( αν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια) θα πρέπει να γίνει σε περίοδο 3-5 ετών.

Οπως αναφέραμε, για την Ελλάδα συζητάτε η χρήση των ευρωπαϊκών εργαλείων και όχι αυτών του ΔΝΤ και καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για το PCCL, η ζυγαριά γέρνει προς το ECCL. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως και σε αυτή την περίπτωση, η λέξη ( και η… κατάσταση) Μνημόνιο δεν… εξαφανίζεται. Η Ελλάδα θα είναι υπό την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και άλλα σώματα της ΕΕ και – «αν κριθεί απαραίτητο» και του ΔΝΤ.

Μπορεί να είναι λιγότερο στενή η εποπτεία από αυτήν του προγράμματος της Τρόικας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει και πάλι να υπογράψει Μνημόνιο και θα τεθεί υπό εποπτεία και αξιολογήσεις ( αν και λιγότερο συχνές ).

Άφού τόσο η Κριστίν Λαγκλάρντ όσο και η ελληνική πλευρά έχουν τονίσει ότι ο νέος αυτός δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μία «εξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ», είναι σαφές πως το Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το παρόν.

Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα είναι στην μπροστινή θέση, καθώς τον κεντρικό ρόλο τον έχει η Κομισιόν. Για ότι θέματα έχει το ΔΝΤ με την Ελλάδα, με λίγα λόγια, θα απευθύνεται στην Κομισιόν.

Η «ουσία» λοιπόν της Τρόικας θα παραμείνει, αλλά θα έχει άλλη μορφή πιο… ευρωπαϊκή και το ΔΝΤ, μέχρι να εξοφληθούν τα δάνειά του, θα παραμείνει με έμμεσο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Απλά το βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει στην Κομισιόν και δεν θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Αθήνα, αλλά έμμεση, μέσω… Βρυξελλών.

Facebook Comments