Από το Μάτριξ μέχρι το Speed, ο Κιάνου Ριβς έχει επηρεάσει με τις ερμηνείες του μια ολόκληρη γενιά και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ σήμερα.

Ο διάσημος ηθοποιός ήταν προσκεκλημένος του φεστιβάλ κινηματογράφου Λιμιέρ στη Λυών, όπου παρουσίασε την ταινία του «Side by Side».

To ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τι έχει αλλάξει όσον αφορά τον τρόπο που γίνεται μια ταινία, στην ψηφιακή εποχή και τι έχει κερδίσει και χάσει το Χόλιγουντ από όλη αυτή την αλλαγή.

Ανάμεσα στο 2010 και 2011, ο Ριβς και ο σκηνοθέτης Κρις Κίνιλι έκαναν συνεντεύξεις με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κόσμου και μίλησαν για την κινηματογραφική βιομηχανία και προς τα που πηγαίνουν τα πράγματα.

«Εγώ, όσον αφορά, το «Side by Side», μπήκα πραγματικά στη φάση να απαντήσω στο ερώτημα: Έχει φτάσει το τέλος του φιλμ, ως μέσο, έτσι που το ξέραμε μέχρι σήμερα; Θα εξαφανιστεί; Όλα αυτά που έχουν να κάνουν με το γύρισμα ταινιών, από τότε που κι εγώ μπήκα στα πράγματα, το 1993 θα εκλείψουν; Όλα θα γίνονται ψηφιακά; Πρόκειται σίγουρα για μια εξέλιξη, μια επανάσταση. Ήθελα λοιπόν να διερευνήσω τι χάνουμε και τι κερδίζουμε από αυτή τη νέα συγκυρία» εξήγησε ο ηθοποιός και παραγωγός του φιλμ.

Η παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ του γέννησε την επιθυμία να περάσει και πίσω από την κάμερα. Οπαδός εδώ και πολλά χρόνια των πολεμικών τεχνών, ο Ριβς αποφάσισε να γυρίσει τη δική του ταινία, που ονομάζεται «Ο άνθρωπος του Τάι Τσι».

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ταινία δράσης:

«Από σκηνοθετική άποψη, είχα την ευκαιρία να γυρίσω τη δική μου ταινία, τον «Άνθρωπο του Τάι Τσι». Αυτό έγινε αφού τελείωσα με τον Κρις το «Side by Side». Έμαθα τόσα πολλά πράγματα για το τι σημαίνει και πώς είναι η φάση να είσαι πίσω από την κάμερα, τι ψάχνεις να βρεις και τι πρέπει να έχεις στην ταινία που φτιάχνεις και πώς ολοκληρώνεται η παραγωγή. Τι πρέπει να κάνεις, πώς αλληλεπιδρά όλο αυτό και πώς πρέπει να χρησιμοποιείς την κάμερα. Για μένα ήταν σαν να πηγαίνω σε μια κινηματογραφική σχολή, η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Ήταν φανταστική εμπειρία» επισήμανε ο Ριβς.

Στον «Άνθρωπο του Τάι Τσι», η πηγή έμπνευσης μοιάζει να βρίσκεται στη σειρά ταινιών Μάτριξ, ιδίως όσον αφορά την αισθητική τις σκηνές δράσης και των σκληρών αναμετρήσεων.

Ο Ριβς πρωταγωνιστεί μάλιστα στην ταινία. Υποδύεται έναν διεφθαρμένο τύπο που ασχολείται με τα στοιχήματα και χρησιμοποιεί το Τάι Τσι και έναν νεαρό για να βγάλει χρήματα από στημένους αγώνες.

Στα 50 του, ο Κιάνου Ριβς έχει κάνει τα πάντα. Υποκριτική, παραγωγή, σκηνοθεσία. Τι είναι όμως αυτό που θέλει περισσότερο;

«Το μόνο που θέλω είναι να διηγούμαι ιστορίες. Θέλω να είμαι μέρος αυτής της διαδικασίας. Θέλω να το κάνω με διαφορετικούς τρόπους και να ακολουθώ οτιδήποτε έχει ενδιαφέρον, πάθος, αίσθημα. Να εμπνέομαι και να εμπνέω».

Παράλληλα αυτή την περίοδο βγαίνει σε παγκόσμια διανομή και η τελευταία ταινία του, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός, το «John Wick». Επιστρέφει ξανά στις ταινίες δράσης, οι οποίες τον καθιέρωσαν.

«Το «John Wick» είναι μια αληθινά σούπερ, φρέσκια, ψυχαγωγική ταινία δράσης. Αλλά δεν έχει μόνο δράση. Έχει χιούμορ, πολύ συναίσθημα και έρωτα, με έναν αυθεντικό, εντελώς διαφορετικό τρόπο. Θα περάσετε πολύ καλά στο σινεμά, όταν πάτε να τη δείτε» τόνισε ο Κιάνου Ριβς.

Είναι παράδοση, το φεστιβάλ Λιμιέρ ναι φιλοξενεί κάθε χρόνο μερικές από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής παραγωγής και τους δημιουργούς τους.

Ο Φρεντερίκ Πονσάρ, δημοσιογράφος του Euronews επισημαίνει:

«Ο Κιάνου Ριβς είναι ένας από τους πολλούς φετινούς καλεσμένους του φεστιβάλ κινηματογράφου της Λυών, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στον κόσμο του κινηματογράφου, από τις βωβές ταινίες, μέχρι τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. Το φετινό βραβείο Λιμιέρ θα απονεμηθεί στον Πέδρο Αλμοδόβαρ».

Facebook Comments