Η οικονομική κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασε στο τέλος;
Η οικονομική κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασε στο τέλος;
Η οικονομική κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασε στο τέλος;
Μέχρι στιγμής, οι τιμές των μετοχών αυξάνονται και μαζί τους αυξάνεται και η διάθεση των επενδυτών. Πρόσφατη έρευνα της DAB Βank του Μονάχου έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων περιμένει αύξηση των τιμών των γερμανικών μετοχών τον Μάρτιο και το 42% αναμένει σταθεροποίηση. Μόνο το 19% είπε ότι φοβάται πτώση των αγορών. Ο στόχος των 9.000 μονάδων για τον Dax είναι ο ελάχιστος στόχος, που θέτουν για το 2013, αυτοί που επενδύουν στις γερμανικές μετοχές…
Το 55%, εξάλλου, των επαγγελματιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θεωρούν ότι η σημερινή αποτίμηση του Dax είναι δίκαιη, το 35% εκτιμούν ότι είναι υποτιμημένη και μόνο το 12% πιστεύουν ότι ο Dax πλέον είναι υπερτιμημένος…
Είναι σαφές ότι παρά τη σημαντική άνοδο, που έχει σημειωθεί στα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου τους τελευταίους 18 μήνες, η θετική διάθεση παραμένει. Και αυτή η «δυναμική» είναι πολύ πιθανόν να «σπρώξει» και άλλο τις μετοχές προς τα πάνω…
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Merito Asset Management, κ. Guido Schemm, ωστόσο, είναι θέμα χρόνου αυτή η αισιόδοξη διάθεση να αλλάξει κατεύθυνση, καθώς τα προβλήματα παραμένουν με το ιταλικό ζήτημα να επιφυλάσσει απρόοπτες εξελίξεις…
«Δεν θα πρέπει να χάσουμε εφέτος από τα μάτια μας το ημερολόγιο: Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά», δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Guido Schemm. «Αυτή η σοφή ρήση της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να αποδειχθεί αληθινή αυτό το έτος»…
Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν ακόμη καλές επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχές κυρίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης της ευρωζώνης, όπου θεωρεί ότι πολλές εταιρείες είναι υποτιμημένες…
Αλλοι διαχειριστές κεφαλαίων, επίσης, βλέπουν ευκαιρίες στα χρηματιστήρια της Κίνας, που έχασε το ράλι των τελευταίων μηνών, αλλά και στη Βραζιλία, που συνεχίζει με θετικούς ρυθμούς…
Να θυμηθούμε ότι η ρήση «πούλα τον Μάιο και μείνε μακριά» προέκυψε στη δεκαετία του 1980 όταν ο Yale Hirsch, ιδρυτής του Stock Trader’s Almanac, μελέτησε την εξέλιξη των μετοχών από το 1950 και εντεύθεν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έξι καλύτεροι μήνες του χρόνου για τις μετοχές είναι από την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου…
Κατά μέσο όρο, το καλό εξάμηνο δίνει κατά μέσο όρο ετήσια απόδοση της τάξης του 7,6% (διαχρονικά) και η περίοδος Μαΐου-Οκτωβρίου μόλις 0,6%…
Προφανώς, το ρητό δεν «δουλεύει» πάντα. Γενικά, όμως, στα δύο από τα τρία χρόνια το «καλό εξάμηνο» αποδίδει και προστατεύει τους επενδυτές από χρηματιστηριακές βουτιές…
Η φθηνή χρηματοδότηση δεν φτάνει στις επιχειρήσεις της Νότιας Ευρώπης, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. Η ποσότητα των επιχειρηματικών δανείων υποχωρεί, ενώ το κόστος δανεισμού αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, όπως τονίζεται στη σχετική ανάλυση. Και αυτό συμβαίνει γιατί «ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ χρηματοδότησης και δανεισμού είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος»…
Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, που επικαλείται η Morgan Stanley, τον Ιανουάριο του 2013 ο δανεισμός στις ιταλικές επιχειρήσεις ήταν 3% χαμηλότερος σε σχέση με το 2012, στην Πορτογαλία 7%, στην Ελλάδα 9% και στην Ισπανία 11%. Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο, που καταβάλλουν οι ιταλικές εταιρείες, ήταν κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερο από το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο και των ισπανικών επιχειρήσεων υψηλότερο κατά 320 μονάδες…
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η Ιταλία μπορεί να καταστεί ο ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, με το 35% να ανήκουν σε ξένους…
Facebook Comments