Ηράκλειο Κρήτης: Σε μία κατάμεστη αίθουσα με πάνω από χίλια άτομα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε την Παρασκευή στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική και ιδεολογική του πλατφόρμα.

Η εμφάνιση του ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής κληρονομιάς του ονόματος Παπανδρέου, ήταν σχεδόν δεδομένη. Επίσης, οι αναφορές στο ΠΑΚ, τον παππού του αλλά και τον πατέρα του Ανδρέα -ο οποίος μάλιστα κοσμούσε τον χώρο με αφίσες του από τις «ένδοξες εποχές»- δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Όμως, όλη αυτή η «πολιτική κληρονομιά» του πατέρα του όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει ταυτιστεί με την Νέα Δημοκρατία-αιώνιο αντίπαλο του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνωντας έτσι τα πρώτα καρφιά…
Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν μία πιο επιθετική στάση του πρώην πρωθυπουργού σε κυβέρνηση και Πασόκ. Ο ίδιος από την πλευρά του αν και αρκετά συγκρατημένος, δεν παρέλειψε να τονίσει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Οι μεν, δεν κάνουν όσα χρειάζεται πραγματικά η χώρα και ανεξάρτητα ακόμη από το μνημόνιο, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν βιώσιμη την πορεία της χώρας, οι δε, αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-2-1. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας». Ο κ. Παπανδρέου άφησε  επίσης αιχμές για το «ζήτημα Μπαλτάκου» σημειώνοντας ότι η κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες και όχι υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες.
 

Ο κόσμος που ήταν στην αίθουσα αποθέωσε τον πρώην πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη ανταπόκριση των κατοίκων της Κρήτη ήταν θερμή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.  Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη, στιγματισμένος από την φράση «Λεφτά υπάρχουν». Και όχι άδικα. Επειδή όμως η επιλεκτική μνήμη χαρακτήριζε ανέκαθεν τους πολίτες αυτής της χώρα, ας θυμηθούμε την συνέχεια αυτής της πρότασης… ολοκληρωμένη. «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».

Σχέδιο φυσικά τότε δεν υπήρχε. Για την ακρίβεια ούτε σήμερα υπάρχει. Ας επιστρέψουμε όμως στο 2014 και στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου.  Ο ίδιος λοιπόν δήλωσε ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα σήμανε προσκλητήριο στελεχών της δημοκρατικής παράταξης. Μετά την προχθεσινή ομιλία του αλλά και αυτή στο «Συμπόσιο της Σύμης», πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για επερχόμενη επιστροφή του στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο ΓΑΠ όμως, δεν μπαίνει στην διαδικασία να σχολιάσει τα «πιθανά σενάρια». Ούτε φαίνεται να ανοίγει τα χαρτιά του, τουλάχιστον για την ώρα. Έτσι, μέσα στους επόμενους (κρίσιμους) μήνες θα φανεί αν ο ίδιος θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή ή θα κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις. Αν θα επιβεβαιώσει ή όχι το άσμα «ο Γιώργος είναι πονηρός κι’ αυτά που σου λέει μην τα τρως».

 

Facebook Comments