Το πάθημα δεν έγινε μάθημα… Η μελέτη των στοιχείων που δόθηκαν από τις τράπεζες δείχνει ότι αυτές διπλασίασαν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την επιδείνωση των θεμελιωδών στοιχείων των οικονομιών πολλών χωρών.

Ανάλυση του Reuters καταδεικνύει πως την ίδια στιγμή που τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνονταν δραστικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχιζαν να δανείζουν στις καταχρεωμένες κυβερνήσεις. Κάποιες επέστρεψαν ή ακόμα και διπλασίασαν τα carry trades που είχαν εγκαταλείψει όπως-όπως κατά την κρίση χρέους, το 2011.

Τα στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι οι BPCE, Credit Agricole, Societe Generale και HSBC διπλασίασαν τις θέσεις τους στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, προσθέτοντας 81 δισ. ευρώ τέτοιας έκθεσης στους ισολογισμούς τους. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες αύξησαν τις θέσεις τους στα ιταλικά ομόλογα κατά 53 δισ. ευρώ, ενώ και οι μεσαίες ισπανικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερα ισπανικά ομόλογα.

“Το carry trade παραμένει πολύ δελεαστικό για πολλές τράπεζες, ακόμα και για εκείνες που έως πρότινος ήθελαν να σπάσουν τους δεσμούς τους με τα κράτη”, σημειώνει ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan. “Το βλέπουν σαν έναν εύκολο τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους και ενδεχομένως να εφησυχάζουν απέναντι στα ρίσκα γύρω από τη βιωσιμότητα των χρεών κάποιων χωρών”.

Οι συνολικές θέσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης σε κρατικά ομόλογα άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 2,4 τρισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ήταν, δηλαδή, κατά 30% υψηλότερες σε σχέση με το 2011, αποτελώντας το 7,7% του ενεργητικού του κλάδου.

Όμως, υπάρχουν και κάποιες τράπεζες που μειώνουν την έκθεσή τους. Deutsche Bank και BNP Paribas υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του 2012. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα stress tests δείχνουν ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον περσινό Δεκέμβριο, η Deutsche μείωσε την έκθεσή της σε Ισπανία και Γαλλία, αν και αύξησε ελαφρώς τις θέσεις της στα ιταλικά ομόλογα. Η BNP Paribas μείωσε τις θέσεις της σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, αλλά τις αύξησε στα γαλλικά. 

Facebook Comments