«Η παρατεταμένα χαμηλή ανάπτυξη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη του ευρώ», όπως δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny ενώ αρνήθηκε να αποκλείσει ποσοτική χαλάρωση (τύπωμα χρήματος) τύπου Fed, στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι πότε δεν μπορούμε να πούμε “ποτέ”», επεσήμανε ο Nowotny χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNBC, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σχόλιά του προκαλούν έκπληξη, δεδομένης της γενικά επιθετικής στάσης του Nowotny. Πρόσφατα τάχθηκε με το μέρος της Γερμανίας και του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ψηφίζοντας εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων της ΕΚΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο Nowotny αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με αυτό και επίσης αρνήθηκε να αποκλείσει τη διεύρυνση των αγορών της ΕΚΤ για να συμπεριλάβει εταιρικά ομόλογα, ή ακόμα και τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Έχουμε τώρα μόλις αρχίσει κάποια νέα προγράμματα. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο να περάσει για δούμε τα αποτελέσματα», τόνισε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ ενώ μόλις σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ρευστότητας στην οικονομία, αυξάνοντας το αντίστοιχα το πρόγραμμα στα 80 τρισ. γεν ετησίως.

Facebook Comments