Η ελληνική μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται και τον Οκτώβριο καθώς η αύξηση των εξαγωγών δεν κατάφερε να αποτρέψει την μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθείων της Markit για την μεταποίηση, η οποία αντιστοιχεί στο 10% περίπου της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 48,4 του Σεπτεμβρίου.
Παρέμεινε ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την συρρίκνωση για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών και κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49,1 μονάδων.

“Ο δείκτης PMI κυμάνθηκε σε πλαίσια συρρίκνωσης για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο, περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας κλονίζεται μετά από ένα σχετικά θετικό ξεκίνημα που υπέδειξε μέσα στο 2014”, ανέφερε ο οικονομολόγος της Markit Phil Smith.

Τα επίπεδα παραγωγής και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για τρίτο μήνα το τελευταίο τετράμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, χάρη στην αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των κατασκευαστών.

Η συνεχιζόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών παρότρυνε τις εταιρίες να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων τον Οκτώβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η μείωση των θέσεων εργασίας συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχή μήνα.

Οι χρεώσεις των κατασκευαστών υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα παρά την αύξηση των τιμών εισροών, όπως εξάλλου συμβαίνει μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2011.

Facebook Comments