Ανοδικά κινήθηκε τον Οκτώβριο ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 102,2 µονάδες (µε αντιστροφή της µείωσης σε 99,3 που καταγράφηκε τον προηγούµενο µήνα), σύμφωνα με μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε σηµαντικά υψηλά επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη, από την έναρξη της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η συνεχιζόµενη σταθεροποίηση του κλίµατος µπορεί να συνδεθεί µε τη σταδιακή αποκλιµάκωση της ύφεσης και την αντίστοιχη αντιστροφή της αύξησης της ανεργίας που καταγράφεται στα σχετικά επίσηµα στατιστικά στοιχεία. Η εικόνα του δείκτη είναι συµβατή µε την πεποίθηση ότι πλέον η οικονοµία εισέρχεται σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης και την αντιστροφή της µείωσης στην κατανάλωση.

Η άνοδος του Οκτωβρίου προέρχεται από τη σχετική βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τοµείς, εκτός των Υπηρεσιών, όπου κυριαρχεί η σταθερότητα. Σηµαντική είναι και η ανάκαµψη από την πλευρά της ζήτησης, µε την καταναλωτική εµπιστοσύνη να αναπληρώνει τη διόρθωση του προηγούµενου µήνα.

Αναλυτικότερα:

– στη βιοµηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιµήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης βελτιώνονται, αν και ο δείκτης των αποθεµάτων υποδηλώνει χαµηλότερη ρευστοποίηση.

– στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθενούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης, µεταβολές όµως που αντισταθµίζονται από τη βελτίωση στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

– στο λιανικό εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσµες πωλήσεις είναι θετικές, µε το ισοζύγιο των αποθεµάτων να κινείται επίσης πτωτικά, υποδηλώνοντας τάσεις ρευστοποίησης.

– στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων εξοµαλύνονται σηµαντικά, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση παραµένει αρνητικός στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

– στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο δωδεκάµηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταµίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Οριακή βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονοµικό κλίµα τον Οκτώβριο βελτιώνεται ελαφρά σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, µετά από ένα τετράµηνο στασιµότητας ή/και επιδείνωσης, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται αντίστοιχα στις 104,0 (από 103,5) και στις 100,7 (από 99,9) µονάδες, πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από τη βελτίωση του κλίµατος σε όλους τους βασικούς τοµείς, και λιγότερο στη βιοµηχανία, µε την καταναλωτική εµπιστοσύνη να παραµένει αµετάβλητη τον Οκτώβριο. Συγκεκριµένα, στις κατασκευές, ο σχετικός δείκτης καταγράφει την υψηλότερη θετική µεταβολή (+3,1) και στη βιοµηχανία τη χαµηλότερη (+0,4). Στο Λιανικό εµπόριο και τις υπηρεσίες το κλίµα επίσης βελτιώνεται (+0,9 και +1,2 αντίστοιχα), ενώ η καταναλωτική εµπιστοσύνη παραµένει εν πολλοίς σταθερή (+0,3). Σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε µεγαλύτερες οικονοµίες της ζώνης του ευρώ, οι συνολικές προσδοκίες επιδεινώνονται µόνο στην Ισπανία (-0,7), ενώ σε Ιταλία (+0,5), Γαλλία (+1,1), Ολλανδία (+2,1) και Γερµανία (+0,6), το οικονοµικό κλίµα βελτιώνεται τον Οκτώβριο.

Στην ΕΕ το οικονοµικό κλίµα ενισχύεται επίσης, αλλά ηπιότερα σε σχέση µε την Ευρωζώνη, µε το Ην. Βασίλειο και την Πολωνία, τις δύο µεγαλύτερες οικονοµίες εκτός της ζώνης του ευρώ, να παρουσιάζουν αντίστοιχα αρνητική και θετική µεταβολή στο σχετικό τους δείκτη (κατά -2,1 και +2,9 µονάδες). Σε επίπεδο τοµέων, οι προσδοκίες στην ΕΕ βελτιώνονται σε όλους, όπως και στην Ευρωζώνη, εκτός όµως του Λιανικού Εµπορίου, όπου σηµειώνεται πτώση στο σχετικό δείκτη. Τέλος, η καταναλωτική εµπιστοσύνη, αντίθετα από την Ευρωζώνη, παρουσιάζει ανάκαµψη στην ΕΕ.

 

Facebook Comments