Καθυστερεί ο έλεγχος των εμβασμάτων
Καθυστερεί ο έλεγχος των εμβασμάτων
Καθυστερεί ο έλεγχος των εμβασμάτων
Στα διοικητικά δικαστήρια και αφού θα έχουν περάσει μήνες ή και… χρόνια από την ημέρα έκδοσης της πρώτης εντολής ελέγχου, θα κριθεί το πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το «ξεσκόνισμα» των εμβασμάτων που εστάλησαν την περίοδο 2009-2011 στο εξωτερικό.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν ελεγχθεί 401 υποθέσεις από τις συνολικά 24.710 που έχουν συσσωρευθεί στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Εχουν βεβαιωθεί έσοδα από φόρους ύψους 142,5 εκατ. ευρώ μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ουδέποτε όμως ανακοινώθηκαν στοιχεία για το ποιο είναι το ύψος των φόρων που έχει ήδη εισπραχθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισπρακτικές επιδόσεις, προς το παρόν, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς οι περισσότεροι από τους καταθέτες που έχουν λάβει στα χέρια τους το πόρισμα του ελεγκτή –και το οποίο καταλογίζει φόρους εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ ανά περίπτωση- αρχικά κινούν τη διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής και αφού απορριφθεί το αίτημά τους και από εκεί, καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις υποθέσεις των εμβασμάτων στο εξωτερικό προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση δικαστηρίου.
Οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ έχουν λάβει εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ολοκληρώνουν τον έλεγχο δύο ή και τριών υποθέσεων την ημέρα προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του Κέντρου ο οποίος προβλέπει την ολοκλήρωση 720 ελέγχων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αλλά και την είσπραξη του 50% των βεβαιωθέντων φόρων. Ωστόσο, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της κάθε υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή και μήνες.
Η δικαιολόγηση των εμβασμάτων αποδεικνύεται στην πράξη πολύπλοκη διαδικασία η οποία συχνά προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον ελεγκτή και στον ελεγχόμενο. Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής περιγράφει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε έναν πρόσφατο έλεγχο εμβάσματος που εστάλη στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Φορολογούμενη εκλήθη για έλεγχο επειδή εντοπίστηκε στο όνομά της έμβασμα τριών εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τους ισχυρισμούς της, τα χρήματα προήλθαν από αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο αποκτήθηκε πριν από το 1999 (σ.σ. με βάση εγκύκλιο της ΓΓΔΕ δεν αναζητείται η προέλευση των χρημάτων πριν από το 1999) και ρευστοποιήθηκε μετά το 2000. Κατά τη ρευστοποίηση, το Α/Κ ήταν δηλωμένο στα ονόματα της φορολογούμενης και του συζύγου της. Στη συνέχεια οι δυο τους χώρισαν και τα χρήματα του αμοιβαίου περιήλθαν στη σύζυγο με τραπεζική επιταγή κατόπιν συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου που επικυρώθηκε με δικαστική απόφαση. Ο ελεγκτής ζήτησε αντίγραφο της επιταγής προκειμένου να πειστεί ότι όντως ο εκδότης ήταν ο πρώην σύζυγος. Το αντίγραφο ζητήθηκε από την τράπεζα η οποία όμως δεν απάντησε ύστερα από έναν μήνα. Η προθεσμία που δόθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ στη φορολογούμενη για να προσκομίσει τα στοιχεία έληξε και ο ελεγκτής επέβαλε τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των εμβασμάτων και να περιοριστούν οι αντιπαραθέσεις φορολογουμένων και ελεγκτών, η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, δημοσίευσε προ ημερών νέα εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να δικαιολογηθεί κατά περίπτωση, η προέλευση των καταθέσεων που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Facebook Comments