Σε σημερινό του δημοσιεύμα ο Guardian κάνει μία προσπάθεια να αναλύσει την περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες βδομάδες, με αφορμή τη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες που έχουν βρεθεί στα νερά της περιοχής, μετά την τριμερή συμφωνία, το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο.

Η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία την αφορμή για νέες μάχες». Ενώ τονίζει το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο και Κάιρο) ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε ανοιχτά την Άγκυρα ότι προχωράει σε «προκλητικές ενέργειες», εννοώντας την αποστολή σκάφους, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, με σκοπό να κάνει έρευνες στην περιοχή της ΑΟΖ.

Και η εφημερίδα συνεχίζει, λέγοντας ότι αν και οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν θετικά στις αρχές του έτους -έπειτα από 10ετή παύση, θεωρώντας πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης, δυστυχώς φαίνεται το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες μεγαλώνει όλο και περισσότερο, εξαιτίας των κοιτασμάτων.

«Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση… Αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή» αναφέρει το έντυπο.

Σύμφωνα μάλιστα με την γνωστή εφημερίδα, το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει, όπως παραδέχθηκε και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, που έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι οφείλουν να σταματήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Facebook Comments