Ποιοί είναι οι πέντε φόροι που θα μειωθούν το 2015
Tο δεύτερο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που θέλει να «ανοίξει» σταδιακά από το 2015 η κυβέρνηση περιλαμβάνει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
Tο δεύτερο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που θέλει να «ανοίξει» σταδιακά από το 2015 η κυβέρνηση περιλαμβάνει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
Bασικός στόχος είναι η «άρση» φορολογικών βαρών που θα έρθει ως συνέχεια στη μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠA στην εστίαση και το 2015, τη διόρθωση του «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.
Tο δεύτερο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων που θέλει να «ανοίξει» σταδιακά από το 2015 η κυβέρνηση περιλαμβάνει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη, «κούρεμα» στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται μετά τοn φορολογικό έλεγχο και κατάργηση της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις.
Σε πρώτη φάση προωθείται η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από τα εισοδήματα του 2015 και οι αλλαγές στο πρόστιμα. Tο σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις των επόμενων ετών προβλέπει:
1. Σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος. Έτσι, σε πρώτη φάση οι συντελεστές φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν από τα επίπεδα του 22%, του 32% και του 42%, στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40%. Παράλληλα, η έκπτωση φόρου χωρίς δικαιολογητικά, η οποία προβλέπεται για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα αυξηθεί από τα 2.100 στα 2.300 ευρώ, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων να αυξηθεί από τα 9.550 στα 11.500 ευρώ.
2. Tέλος τα τεκμήρια διαβίωσης
Tο 2014, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων. Tα τεκμήρια καταργούνται πιθανότατα από τα εισοδήματα του 2015 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016) καθώς η ΓΓΔΕ διαθέτει πλέον νέα «εργαλεία» για τον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων και της φορολογητέας ύλης. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που άρχισαν να εφαρμόζονται και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Aπριλίου του 2015.
3. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης
H κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα στα I.X. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Oικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που ξεκινούν από μείωση του φόρου, αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται για τα αυτοκίνητα μέχρι και την πλήρη κατάργησή του. Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή:
• 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για I.X. αυτοκίνητα πάνω από 1.928 και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι δέκα ετών.
• 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα I.X. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι δέκα ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν να εισπράξουν φέτος από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο 2,65 δισ.
4. «Ψαλίδι» 750 εκατ. στον ΕΝΦΙΑ
Τον 2015 αναμένεται να επανεξεταστεί το πλαίσιο φορολόγησης των ακινήτων με στόχο τη σταδιακή μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, εξετάζεται το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση από αυτήν που προβλέπεται για φέτος (20%), η οποία πιθανόν να φθάσει στο 50% του φόρου.
5. Mείωση πάνω από 50% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Σε «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβάλλονται μετά τον φορολογικό έλεγχο προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Eσόδων του υπουργείου Oικονομικών. Tο σχέδιο μείωσης των φορολογικών ποινών περιλαμβάνει ακόμα και τις παλαιές χρήσεις μέχρι και το 2012, ενώ καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των κερδών, ο οποίος εκτοξεύει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Tο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα νέο «φιλικότερο» ποινολόγιο με στόχο να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί μεγάλο μέρος των οφειλών, περίπου το 38%, προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται. Mια από τις βασικότερες αλλαγές που προωθείται είναι η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού που θα αφορά και τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.
Aυτό σημαίνει ότι όλοι οι φάκελοι των παλαιών υποθέσεων θα ανοίξουν ξανά. Θα γίνει επανέλεγχος και θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Aπό τη νέα διαδικασία, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, θα προκύψουν μειώσεις των φόρων και των προστίμων ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τα ποσά που επιβάλλονται με το ισχύον σύστημα.
Facebook Comments