Ας μιλήσουμε ανοιχτά όπως όταν κάνουμε business. Καλή δουλειά στο δημόσιο θα έχεις μόνο αν εφαρμοστούν μαζικά νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Θα κάνουμε μια συμφωνία. Εσύ θα μας αφήσεις να κάνουμε τη πολιτική μας και εμείς θα σου δώσουμε αυτό που πάντα ονειρευόσουνα. Διάβασε παρακάτω πριν υπογράψεις. Όπως όταν κάνουμε «δουλειά».

Το γνωστό όνειρο των Ελλήνων περιλαμβάνει μια καλή θέση στο δημόσιο, κατά προτίμηση εκπαιδευτικού ή σε σώματα ασφαλείας ή σε υπηρεσίες. Παλιά υπήρχε το απόλυτο όνειρο. ΔΕΚΟ, με προτίμηση την Ολυμπιακή. Λοιπόν, η συμφωνία ξεκινά ως εξής. Τις ΔΕΚΟ ξεχάστε τες. Θα ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα αξίζει το κόπο να εργάζεσαι σε αυτές. Το πιθανότερο είναι να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικός φορέας απασχόλησης από ότι είναι σήμερα. Απλά για να γίνεις δεκτός θα πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία του ιδιωτικού τομέα που πιθανόν θέλεις να αποφύγεις.

Θα σου κάνω βέβαια και μια άλλη πρόταση, δέλεαρ. Μαζί μας θα έχεις τη δυνατότητα να απασχοληθείς και στον ιδιωτικό τομέα, όχι όπου κι όπου αλλά εκεί που πραγματικά σου αρέσει. Ηθοποιός, τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής ή καλαθοσφαιριστής. Στο θέαμα, αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Αν πάλι δε θέλεις τίποτα από όλα αυτά, δε σε ενδιαφέρουν τα λεφτά αλλά το να μη κάνεις τίποτα, έχω και εδώ λύση. Θα παίρνεις επίδομα διαβίωσης. Εφ όρου ζωής. Θα είναι λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά θα σου παρέχει μια ασφάλεια. Αυτά δίνω.

Πάμε τώρα στο τι θέλω. Θέλω ελευθερία στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Απόλυτη. Θέλω να φέρω ξένες πολυεθνικές και να στηρίξω ντόπιες μικρομεσαίες. Θέλω ευελιξία στα εργασιακά. Μην ανησυχείς. Ούτως ή άλλως τις περισσότερες δουλείες στα νέα εργοστάσια, αποθήκες logistics, λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχειακές μονάδες, αγροτικές εργασίες, κατασκευαστικές εταιρίες θα τις καλύψουν ξένοι. Μετανάστες. Οι μισθοί θα διαμορφωθούν ελεύθερα. Δε μπορώ να σου πω αν θα είναι μικροί ή μεγάλοι. Στη πράξη θα είναι από όλα, και μικροί και μέτριοι και μεγάλοι.

Αυτός ο οργασμός επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει νέες ανάγκες για παιδεία, υγεία, ασφάλεια, υπηρεσίες. Εδώ θα έρθεις εσύ. Ο μισθός σου θα είναι σχετικά καλύτερος από αυτούς αλλά με τίποτα δε θα φτάνει στο σημείο να δημιουργεί ελλείμματα στο προϋπολογισμό. Το χρήμα θα ρέει άφθονο στην οικονομία. Αν ασχοληθείς με τη τέχνη και είσαι καλός σίγουρα θα αποκτήσεις λεφτά και φήμη.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα. Τι εγγυήσεις δίνεις; Φαίνονται τόσο απίθανα όλα αυτά που μοιάζουν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Η εγγύηση είναι απλή. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός στη δύση. Τόσο απλά. Αν παρατηρήσεις ψυχρά τα βορειοευρωπαϊκά κράτη χωρίς ιδεολογικούς μανδύες εκεί θα καταλήξεις.

Θα μου πεις βέβαια ότι το συμβόλαιο που σου προσφέρει η κρατικιστική αριστερά, αυτή που στη πραγματικότητα ξεκινά από τη λαϊκή δεξιά και φτάνει μέχρι την ταρατατζούμ αριστερά φαίνεται να έχει καλύτερους όρους, είναι το μόνο που τα βάζει με το παγκόσμιο κεφάλαιο και μου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η απάντηση είναι απλή. Business is business. Αν δε σου αρέσει έχει καλώς. Έχεις ένα Volkswagen Passat που πέρασε τα 10 χρόνια ζωής. Αν πιστεύεις ότι σε καλύπτει για τα επόμενα 15 χρόνια, τότε καλά κάνεις. Γιατί λεφτά από ένα κράτος που συνεχώς μειώνει την ιδιωτική οικονομία δε θα δεις, όποια και αν είναι η θέση σου. Είναι θέμα χρόνου να αρχίσεις να χάνεις κι αυτά που έχεις. Δε θα σου μειώσουν το μισθό. Θα αυξήσουν τους φόρους. Τόσο απλά. Πρέπει να με εμπιστευτείς και να σε εμπιστευτώ. Μόνο έτσι θα πάμε μαζί μπροστά.

Ο μεγάλος συμβιβασμός είναι εδώ. Το χαρτί της συμφωνίας είναι έτοιμο. Εσύ αποφασίζεις. Η ταρατατζούμ αριστερά φαντάζομαι το έχεις καταλάβει ότι άλλα σου έλεγε προεκλογικά και άλλα τελικά σου δίνει. Εδώ οι όροι είναι ξεκάθαροι χωρίς ψιλά γράμματα.

Έλα να σφίξουμε τα χέρια!

Facebook Comments