Σκρολάροντας πάνω-κάτω στα σόσιαλ αυτές τις μέρες αλίευσα την παρακάτω φωτό. Είναι φωτό ενός tweet που είχε γίνει viral περίπου έναν χρόνο πριν και ο αναρτών εξηγούσε πως δεν του έκανε η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έταζε η προηγούμενη κυβέρνηση οπότε σκόπευε να ψηφίσει Σύριζα που θα τον καταργούσε τελείως.

 

 

 

 

 

 

 

Τέτοιου είδους φωτογραφίες δε χρειάζεται να χρησιμοποιούνται με στόχο τον σαρκασμό, αντιθέτως βρίσκω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλάβει τοαντιμνημονιακό μπλοκ ότι δε μπορείς απλώς να πηγαίνεις κόντρα στα μαθηματικά. Όπως, για παράδειγμα, στο σπίτι σου δε μπορείς να έχεις έσοδα 800 ευρώ και έξοδα 900 -όχι γιατί δεν είναι ευχάριστο αλλά γιατί απλά δεν βγαίνεις, το βλέπεις όταν έρχεται το τέλος του μήνα- έτσι και στα οικονομικά του κράτους δε μπορείς να μειώσεις τα έσοδα ενώ διατηρείς υψηλά έξοδα και να νομίζεις πως με κάποιον μαγικό τρόπο θα καταφέρεις αυτό το πράγμα να δουλέψει.

Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες των τελευταίων ημερών φαίνεται να το καταλαβαίνει -έστω και με τον άσχημο τρόπο- και να αλλάζει ρότα σε πολλά θέματα, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο μας ενημερώνει πως θα παραμείνει και για το 2016 (φυσικά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού). Βέβαια θα ήταν λάθος από μέρους μας να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση που διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, όποιος κι αν ήταν στην κυβέρνηση θα τον διατηρούσε αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν, σίγουρα όμως μπορούμε να την κατηγορήσουμε πως προεκλογικά ήταν απολύτως αναξιόπιστη και υστερόβουλη.

Αφού λοιπόν για άλλη μία φορά είχαμε υφαρπαγή ψήφων με καταφανώς έωλες εξαγγελίες καλό θα ήταν να μην αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία να γίνει βορά στον λαϊκισμό αλλά αντίθετα να επιμείνουμε στο μη πραγματοποιήσιμο των εξαγγελιών. Δε μπορείς σαν ψηφοφόρος να ζητάς κράτος-πατερούλη, το οποίο διατηρεί λόγο σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και εμπορικής ζωής αλλά ταυτόχρονα να θεωρείς πως αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στην φορολογία, πως δεν θα έχει ένα κόστος, κόστος το οποίο πάντα μα πάντα θα επιβαρύνει τον πολίτη.

Έτσι αφού η κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της όχι περικόπτοντας έξοδα αλλά αυξάνοντας τα, με επαναπροσλήψεις απολυμένων επί παραδείγματι, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να συντηρηθεί από το να κρατήσει ψηλά και τα έσοδα.

Έτσι το δίλημμα ήταν, είναι και θα παραμείνει “Μικρό κράτος ή μεγάλοι φόροι”

Αφού επέλεξες μεγάλο κράτος, πλήρωνε ΕΝΦΙΑ τώρα!!!

Facebook Comments