«Το ελληνικό σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο» αναφέρουν κοινοτικές πήγες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δανειστές ζητούν περισσότερες παραχωρήσεις σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο το κείμενο της Αθήνας, 47 σελίδων, εστάλη πριν την πενταμερή του Βερολίνου.

Στο σχέδιο 47 σελίδων η ελληνική πλευρά φέρεται να δέχεται δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%, πληροφορίες που πάντως η κυβέρνηση διαψεύδει. Στο σχέδιο που παρέδωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης καταγράφονται όλα τα σημεία στα οποία συμφωνεί η ελληνική πλευρά, αλλά και θέσεις στις οποίες υπάρχει διάσταση απόψεων.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η Αθήνα φέρεται να δέχεται την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Brussels Group για να συζητήσει το κείμενο της Αθήνας, αλλά και τα αποτελέσματα της πενταμερούς.

«Η επόμενη ημέρα θα έχει δυσκολίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, θέτοντας ως διακύβευμα για την Ευρώπη την έξοδο από την κρίση ή τη διαίρεσή της.

«Oυδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit» επισήμανε από την πλευρά του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών, και την αποτροπή ενός Grexit.

Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για το αν, και πόσο, θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, δηλώνει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4 News, Πολ Μέισον. 

Facebook Comments