Ο Ντράγκι μόλις έβαλε το δικό του τελεσίγραφο στο τραπέζι

…και αυτό περιλαμβάνει μία έκπληξη!

Είναι πλέον γνωστό πως το ΔΝΤ δεν θέλει μία «γρήγορη και βρώμικη λύση» για την Ελλάδα. Θέλει μία πιο «βαθιά» συμφωνία που να περιλαμβάνει «τα πάντα όλα», έτσι ώστε να δοθεί μία αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ο «σκληρός» μεταξύ των δανειστών και το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης, το ΔΝΤ για να συνεχίσει αν δίνει χρήματα στην Ελλάδα, πρέπει – βάσει του καταστατικού του – να δει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που σύμφωνα με το Ταμείο δεν συμβαίνει επί του παρόντος, για αυτό και επανήλθε τους τελευταίους μήνες στο κάδρο το θέμα της (νέας) αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο έχουν αντισταθεί σθεναρά οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η ΕΚΤ.

Είναι έτσι όμως;

Αποκωδικοποιώντας τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, δεν ξέρω για εσάς, αλλά θεωρώ πως δίνεται ένα σημαντικό υπονοούμενο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Ντράγκι επανέλαβε  και μάλιστα «δυνατά» ότι θέλει να δει μία «ισχυρή συμφωνία» για την Ελλάδα, η οποία να αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα μια και καλή.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία και μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, έχει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι επίσης δημοσιονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτά είναι τα συστατικά μιας ισχυρής συμφωνίας».

Αυτό ακριβώς θέλει να δει ο Ντράγκι, για να χαλαρώσει τα… λουριά γύρω από την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας έτσι το δικό του τελεσίγραφο προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως είπε επίσης, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει στο σημείο όπου η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει την… θηλιά στην Ελλάδα και να επεκτείνει την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων ως εγγύηση για τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια εκταμίευση της δόσης. Μόνο έτσι το Δ.Σ. θα εξετάσει – καθώς δεν υπάρχουν αυτοματισμοί – μια αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια. Και δεν είμαστε εκεί».

Για να υπάρξει όμως εκταμίευση από την πλευρά του ΔΝΤ, πρέπει – επαναλαμβάνουμε, με βάση το καταστατικό του – να κρίνει ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση.

Δεν ξέρω λοιπόν πόσο κοντά είναι η συμφωνία (χθες ο Ολάντ μετρούσε… ώρες), ωστόσο όσο διαβάζω για την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις αλλά και όσο ακούω τις δηλώσεις και τα νέα τελεσίγραφα Ντράγκι, όλο και πιο μακριά μου φαντάζει…

Η πρόταση-δήλωση-απαίτηση-προϋπόθεση- ορισμός της «ισχυρής συμφωνίας» όπως τον δίνει ο Ντράγκι, συμπυκνώνει μία σειρά μεγάλων βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να θεωρηθεί ( για την ΕΚΤ ) ένα καλό deal. Και αυτό το deal δεν μπορεί να είναι προσωρινό  (ούτε… βιαστικό και γρήγορο),  αλλά να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία και δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Και, ας μην παίζουμε την κολοκυθιά, ανάπτυξη και βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση χωρίς… βιώσιμο χρέος, δεν γίνεται. Αυτά συνεπάγονται. Και για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά αλλά και η αστάθεια στις αγορές και τις τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους. Ο ΟΟΣΑ ήδη χτύπησε χθες το καμπανάκι καθώς προειδοποίησε πως και η ανάπτυξη φέτος θα είναι στάσιμη αλλά και το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 180%. Αυτό προφανώς και δεν είναι βιώσιμο.

Και όταν λέμε διευθέτηση, σαφώς και δεν μιλάμε για κούρεμα. Γιατί κανείς από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας -και κυρίως η ΕΚΤ – δεν θέλουν να «κουρευτούν» τα ομόλογα που κατέχουν. 

Ωστόσο, κάποιο είδος αναδιάρθρωσης, μέσω μίας νέας επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, ή τα swaps που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν είναι κάτι που οι ευρωπαίοι απορρίπτουν. Ωστόσο, αποφεύγουν αυτή τη στιγμή να το βάλουν στο τραπέζι και να το εντάξουν ως μέρος της νέας (μίνι) συμφωνίας με την Ελλάδα.

Κάτι όμως μου λέει πως ο Ντράγκι χθες μόλις το έβαλε από μόνος του….

Facebook Comments