Την Τετάρτη το βράδυ φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα. Απλά το νέο «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε παραμένει, ακόμα και για λίγες ώρες ή ημέρες, ανοιχτό.

Για την ώρα, οι δύο πλευρές όχι απλά διαφωνούν αλλά το χάσμα είναι τεράστιο. Μην ξεγελιόμαστε από την διαφαινόμενη βελτίωση του κλίματος, η βάση για το κλείσιμο της συζήτησης είναι τα μέτρα που περιλαμβάνει το κείμενο Γιουνκέρ, το οποίο απέρριψε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Μέσα στις επόμενες μέρες ή το δέχεται ή δεν το δέχεται. Αν δεν το δεχτεί, την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε «δράματα» μετά τις αποφάσεις που θα λάβουν στην Φρανκφούρτη οι κεντρικοί τραπεζίτες. Αυτά σε ότι αφορά το περιεχόμενο, τα μέτρα δηλαδή του προγράμματος.

Για το περίγραμμα, δηλαδή την διάρκεια και τα λεφτά, δηλαδή το χρηματοδοτικό πλαίσιο η κυβέρνηση κάνει προτάσεις. Η ελληνική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι χωρίς να είναι σαφές εάν την δέχεται η άλλη πλευρά και παρουσιάστηκε την Τρίτη για πρώτη φορά στο οπισθόφυλλο της «Αυγής», προβλέπει την παράταση του 2ου μνημονίου για άλλους εννέα μήνες , με την χώρα να μπαίνει ξανά στο μαγκανοπήγαδο του να παίρνει μέτρα και λεφτά σε δόσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό στην διάρκεια της εννεάμηνης παράτασης θα αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες, δηλαδή η εφαρμογή  προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Θα εφαρμόζει δηλαδή μνημόνιο με πολλά νέα μέτρα για σημαντικό διάστημα, χωρίς να είναι σαφές εάν οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μας ή θα στραγγίξει περαιτέρω η ιδιωτική οικονομία.

Στις ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται λύσεις και για την απομείωση του χρέους, αλλά αυτές είναι οι γνωστές «ασάφειες» Βαρουφάκη και έχουν ήδη απορριφθεί ή πιο σωστά δεν συζητούνται καν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σύντομα  και στην Ελλάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση μιας από τις προτάσεις, της εξαγοράς των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM (Ευρωπαικό Μηχανισμό Διάσωσης) χρειάζεται νέα δανειακή σύμβαση… (μνημόνιο;)

Facebook Comments