Βάσει του κυβερνητικού «προγραμματισμού», μετά το ναυάγιο του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αναμένεται αυτή την εβδομάδα αρχής γενομένης από σήμερα να πλήξει τις αγορές το ελληνικό «τσουνάμι».
 
Η άνοδος στα spreads που έχει ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα από τα γερμανικά και η επεκτασή τους – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης – στα ομόλογα της περιφέρειας και στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης, θα είναι ο μοχλός που θα ασκήσει πίεση στην άλλη πλευρά για να καλέσει την ελληνική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε η συμφωνία να κλείσει με τους ελληνικούς αυτή την φορά όρους.
 
Ο εν λόγω κυβερνητικός σχεδιασμός, ενδεχομένως ως προς το πρώτο σκέλος, αυτός των αγορών, να επιβεβαιωθεί. Για το δεύτερο σκέλος αυτός της υποχώρησης της άλλης πλευράς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Μπορεί να υποχωρήσουν μπορεί και όχι. Αντίθετα μπορεί και να εκνευριστούν περισσότερο και να μας βγάλουν εκτός «κάδρου» εξελίξεων πριν πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται.
 
Όλη η ελληνική τακτική, βασίζεται στην υπόθεση ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει την Ελλάδα, η πιο σωστά μια χώρα μέλος, εκτός Ευρωζώνης, με τις εκτιμήσεις για τους λόγους που συμβαίνει αυτό  να ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας να πιστέψει. Κάποιοι θεωρούν  ότι θα δημιουργούσε διαλυτικές τάσεις στο οικοδόμημα, κάποιοι άλλοι ότι θα εμπόδιζε την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των κρατών – μελών που ετοιμάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μελλοντικές κρίσεις και άλλοι τέλος ότι οι ζημιές που θα προκαλούνταν στις οικονομίες του πυρήνα θα ήταν ανυπολόγιστες για τους φορολογούμενους τους.
 
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις που προφανώς είναι υποθετικές και θα μπορούσαν όλες να είναι πιθανές, παραγνωρίζουν κάτι αδιαμφισβήτητο: Η οποία ζημιά η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι μεγάλη για αυτούς, ακόμα και αν δεν ήθελαν ή δεν επιδίωκαν μια έξοδο της Ελλάδας, θα μπορούσαν να την αναλάβουν, απλά γιατί και αυτοί είναι πολιτικοί και έχουν να δώσουν λόγο στους φορολογουμένους τους και τα κοινοβούλια τους.
 
Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει.
 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πιέσουν προς μια λύση. Τα βραχυχρόνια προβλήματα είναι δύο: Αν θα αντιδράσουν σήμερα ψύχραιμα οι Έλληνες πολίτες και πως θα αντιδράσει την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας…

Facebook Comments