Οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν με 3,5 μήνες καθυστέρηση για τα φυσικά πρόσωπα και με 4,5 μήνες αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα.

Ο χρόνος για άλλη μία χρονιά είναι πολύ περιορισμένος, οι οδηγίες πολλές φορές είναι ανεπαρκείς, ενώ τα προβλήματα πάρα πολλά, με κυριότερο όλων ότι για άλλη μια φορά το σύστημα δεν θα αντέξει και θα δημιουργεί τα γνωστά τεχνικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό βέβαια διότι θα πρέπει, για να είναι όλοι εμπρόθεσμοι, να υποβάλλονται καθημερινά πάνω από 300.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρσι το ρεκόρ της υποδοχής έφτασε στο νούμερο των 300.000 υποβολών.

Παράλληλα βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 30/6 λήγει και η προθεσμία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Ε9) οπότε, εκτός από την χρήση του συστήματος για τις φορολογικές δηλώσεις, θα υπάρχει χρήση και για τις άλλες υπηρεσίες του taxis. Επόμενο θα είναι λοιπόν το σύστημα να μην αντέξει και να δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες των εκπρόθεσμων δηλώσεων;

Οι συνέπειες είναι πάρα πολλές και το «κόστος» της εκπρόθεσμης δήλωσης μπορεί να φτάει σε πολύ υψηλά νούμερα.

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ 1η : Πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής

Εφάπαξ πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν δεν είναι επιχείρηση: 100€

Επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία: 250€

Επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία: 500€

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ 2η : Προσαύξηση επί του φόρου

Η προσαύξηση επί του φόρου είναι 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής.

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ 3η : Κωδικός 049 – Αποδείξεις δαπανών

Αυτά αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους και οι συνέπειες είναι πολύ ακριβές για τον φορολογούμενο.

Βάση του νόμου ο κωδικός 049 λαμβάνεται υπόψη στην εκκαθάριση μόνο για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις. Όταν η δήλωση γίνει εκπρόθεσμα αυτόματα ο φορολογούμενος δεν δικαιούται την έκπτωση των αποδείξεων και το penaltyείναι 22% επί του ποσού των αποδείξεων που έπρεπε να έχει (10% επί του φορολογητέου εισοδήματος)

Για παράδειγμα: Εισόδημα από μισθούς 20.000 → αποδείξεις 2.000 × 10% = 2.000 → penalty: 2.000 × 22% = 440€ φόρος.

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ 4η :Εκχώρηση ενοικίων

Βάση της εγκυκλίου η εκχώρηση ενοικίων πρέπει να δηλωθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση διότι διαφορετικά δεν υπάρχει το δικαίωμα τα εισοδήματα να εκχωρηθούν άρα θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν.

Σε κάθε περίπτωση το εισόδημα από τα ενοίκια φορολογούνται με 11% για εισοδήματα έως 12.000 και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Επίσης στο σύνολο των εισοδημάτων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης που είναι 1% έως 4% ανάλογα τα συνολικά εισοδήματα.

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ 5η : Φορολογική ενημερότητα

Μέχρι να υποβληθεί η φορολογική δήλωση και να ρυθμιστούν τα ποσά ο φορολογούμενος δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα.  

Με όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι το κόστος της εκπρόθεσμης δήλωσης μπορεί να είναι πάρα πολύ υψηλό και οι συνέπειες πολύ άσχημες . Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται ηθελημένα από τους φορολογούμενους , αλλά είναι «επιλογή» της πολιτείας με την τεράστια καθυστέρηση που υπήρξε για άλλη μία φορά στην έναρξη της διαδικασίας η οποία βάση νόμου θα έπρεπε να είναι την 1η Φεβρουαρίου.

 

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό

Facebook Comments