Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς αποτέλεσε μια έκπληξη και προχώρησε περισσότερο από ό,τι περίμεναν και οι αγορές και η ίδια η επενδυτική τράπεζα.

Όπως υποστηρίζει, ορισμένα μέτρα μπορεί να έχουν ποσοτικοποιηθεί πολύ γενναιόδωρα και οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και πάλι ανατρέπουν κάποια μέτρα (κατώτατος μισθός).

Επίσης, οι προτάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φαίνεται να κάνουν το παραπάνω βήμα. Και στην προσπάθεια να αποφευχθεί να διασχίσουν τις κόκκινες γραμμές, οι προτάσεις μπορεί να καταστρέψουν την οικονομία με το να εστιάζουν στην αύξηση των φόρων, σημειώνεται στην ανάλυση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η BofA, αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να γίνει μια συμφωνία, καθώς το να περιμένουμε μια καλύτερη συμφωνία δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή.

Εκτιμά δε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει δημοσιονομικά μέτρα που ταιριάζουν με τους στόχους της ευρωπαϊκής πρότασης, ακόμη και με αισιόδοξες εκτιμήσεις. Πρόκειται για μια σημαντική στροφή. “Ανησυχούσαμε για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας διότι οι δύο πλευρές ήταν πολύ μακριά. Η ελληνική πλευρά τώρα μας εξέπληξε καθώς κινήθηκε πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή πρόταση, τουλάχιστον στους δημοσιονομικούς στόχους”.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επιθυμητό σημείο. “Σε έναν ιδεατό κόσμο, θα υπήρχε τεχνική συμφωνία αυτή την Τετάρτη στο Eurogroup, μια πολιτική συμφωνία την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, κοινοβουλευτικές διαδικασίες το Σαββατοκύριακο, και εκταμίευση που θα επιτρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ (ή εναλλακτική, την προσδοκία μιας εκταμίευσης που επιτρέπει στην ΕΚΤ να άρει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια). Ωστόσο, αναμένουμε σημαντικές προκλήσεις στις επόμενες ημέρες”.

Η πρώτη πρόκληση αγορά το εάν η Ελλάδα θα κερδίσει κάτι στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ώστε να πάρει μια ώθηση και να εγκρίνει την συμφωνία. Χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν είναι τώρα ώρα να αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η Ευρώπη φαίνεται τώρα ανοιχτή να εξετάσει το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, αλλά μόνο αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει την τρέχουσα συμφωνία και σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. “Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια ασθενής δέσμευση για να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές προκλήσεις στην Ελλάδα”.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά το εάν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την συμφωνία. Ακόμη κι αν η Ελλάδα λάβει μια συγκεκριμένη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, “η έγκριση του κοινοβουλίου θα είναι ένα ρίσκο, κατά την άποψή μας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης διαφέρουν σημαντικά από τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις μετέπειτα προτάσεις της στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την συμφωνία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση θα ήταν σε κίνδυνο εάν χρειαζόταν υποστήριξη από άλλα κόμματα. Και η κυβέρνηση ίσως να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις τα οποία δεν υποστηρίζουν οι βουλευτές της.

Η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με το εάν η Ελλάδα θα λάβει χρήματα πριν από τις 30 Ιουνίου. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από λίγες ημέρες. Επίσης, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εκταμιεύσουν κεφάλαια πριν το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει την απαραίτητη νομοθεσία και εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα (prior actions). Η ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να λάβει χώρα μόνο στις αρχές Ιουλίου, ώστε να δοθεί χρόνος να συζητηθεί στη βουλή η πρόταση για τρεις ημέρες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κοινοβούλια, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία. αυτές οι απαιτήσεις κάνουν πιο απίθανο ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα επίσημα κεφάλαια μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν το ΔΝΤ πρέπει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ.

Συμπερασματικά, είτε η ΕΚΤ θα μπορούσε προσωρινά να αυξήσει το όριο για την έκδοση των εντόκων (αυτό είναι απίθανο καθώς η ΕΚΤ είναι οργανισμός που στηρίζεται σε κανόνες και θα το έκανε μόνο εάν υπήρχε προσδοκία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί στην εκταμίευση) ή το ΔΝΤ θα μπορούσε να κάνει χρήση του διαθέσιμου περιθωρίου για μια περίοδο χάριτος αφότου μια χώρα αθετήσει μια πληρωμή, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Lagarde ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο (πιο πιθανό).

Τέταρτη πρόκληση, πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ημερήσιες εκροές καταθέσεων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ οι τράπεζες έχουν χάσει 40 δισ. ευρώ καταθέσεων μέχρι τώρα από τις αρχές του έτους. Αν και μια συμφωνία θα βοηθούσε ώστε να έλθει σταθερότητα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί ένα σοβαρό σοκ. Τα NPLs τους είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί από τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία βρίσκεται ξανά σε ύφεση.

Η τελευταία πρόκληση έχει να κάνει με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η τωρινή συμφωνία παρέχει κεφάλαια μόνο για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περί τα 9 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Η αναδιαμόρφωση του χρέους θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή είναι στα αλήθεια η ελληνική πρόταση.

Όμως, μια τέτοια αναδιαμόρφωση, περιλαμβάνει ακόμη τα δάνεια του ESM να αποπληρώσουν το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και κατά πάσα πιθανότατα θα πρέπει να συμβεί αυτό στο πλαίσιο ενός προγράμματος –νέου ή επέκτασης του τωρινού. Τα νέα δάνεια από τον ESM θα χρειαστούν νέο γύρο διαπραγματεύσεων και κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Ευρώπη. Σημαντικό είναι επίσης για το ΔΝΤ να υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος χρηματοδότησης της Ελλάδας μακροπρόθεσμα. 

Facebook Comments