Γερμανία και Γαλλία επέστρεψαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η γερμανική και η γαλλική - επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η γερμανική και η γαλλική - επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014
Το γερμανικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του στο διάστημα του τελευταίου έτους και πλέον. Οι αναλυτές, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% και για τις δύο αυτές οικονομίες και τον ίδιο ρυθμό για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι στις 12 (ώρα Ελλάδας) από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
«Τα στοιχεία προκαλούν μία οριακά θετική έκπληξη», δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «αναμένεται να καθησυχασθεί από το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική και συνεπής με μία ελαφρώς ισχυρότερη δυναμική, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους». Η ισοτιμία του ευρώ κυμάνθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και διαμορφώθηκε στα 1,2436 δολάρια, μειωμένη κατά 0,3%.
Η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η οικονομική κρίση επεκτάθηκε στις χώρες του πυρήνα της περιοχής. Με την ανάκαμψη να σκοντάφτει και τον πληθωρισμό κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναπτύσσει πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας και ζητά από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν και να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την ανάπτυξη.
H οριακή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, με μία μικρή συμβολή του εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ υποχώρησε και ο τομέας των κατασκευών και τα αποθέματα συρρικνώθηκαν έντονα.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,2% φέτος και 1,3% το 2015. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Αγκελα Μέρκελ έχει περικόψει επίσης τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης, καλώντας την καγκελάριο να τονώσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ενώ εκτιμάται ότι κάποια στήριξη στην ανάπτυξη έχει δοθεί από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά 11% από τις αρχές Μαΐου και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 25% την ίδια περίοδο, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην Ουκρανία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές. Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EON κατέγραψε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες στο τρίτο τρίμηνο απ ότι πέρυσι, καθώς η υποτίμηση του ρουβλιού μείωσε τα έσοδά της από τη Ρωσία και οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν. Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης μα αυξήσεις τις δαπάνες και τις επενδύσεις κυριαρχείται από τη δέσμευσή της να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2015. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική πολιτική της Γαλλίας, το έλλειμμα της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2016 και να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ κατά το έτος αυτό.
Facebook Comments