Μετά το θρίλερ των Stress tests και το κομφούζιο που ακολούθησε η σύγχυση μεταξύ των εγχώριων μέσων ενημέρωσης και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, άρχισαν και πάλι οι κορώνες του λαϊκισμού για τις τράπεζες που δεν ενισχύουν την ρευστότητα για να κινηθεί η αγορά και να πάρει μπρός η οικονομία. Ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών αυτήν την στιγμή είναι τα επισφαλή δάνεια, ο λαϊκισμός επιβάλει την περεταίρω χορήγηση δανείων λες και οι τράπεζες δεν γνωρίζουν από μόνες τους που πρέπει και πόσο πρέπει να χορηγήσουν…

Ένα πολύ βασικό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το τραπεζικό χρήμα υπάρχει σε περιορισμένο βαθμό λόγω του ότι υπάρχουν όρια ως προς τα δάνεια που μπορούν να χορηγήσουν για λόγους ασφαλείας από την ΕΚΤ. Όσες τράπεζες βρίσκονται αρκετά πάνω από αυτό το όριο όμως μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις καλές επενδύσεις. 

Επίσης υπάρχει χρήμα το οποίο βρίσκεται σε προθεσμιακές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό το χρήμα ψάχνει εναγωνίως να επενδυθεί σε μία χώρα που το επενδυτικό περιβάλλον είναι το πλέον εχθρικό στην Ευρώπη. Απόδειξη της ύπαρξης της παραπάνω ρευστότητας ήταν η υπερκάλυψη 6 φορές του ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ πέρυσι με μέσο όρο πάνω από 5% αλλά και της εταιρείας ΤΙΤΑΝ ΑΕ το οποίο καλύφθηκε 4 φορές με ετήσια απόδοση 4.25%. Τα επιτόκια στα οποία χορηγήθηκαν τα δάνεια ήταν ελκυστικά και απευθύνονταν κυρίως σε εγχώριους επενδυτές καθώς η κάλυψη από ξένους θα είχε την πρόσθετη επιβάρυνση του 1% που επιβάλλεται στις διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες και οι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες σαφώς και θα προτιμήσουν να δανείσουν μεγάλες επιχειρήσεις παρά τις μικρομεσαίες – έμμεσα μέσω καταθέσεων με αστείο επιτόκιο και με τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή – που δημιουργούν την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας.

Αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή είναι ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται για περεταίρω αυξήσεις κεφαλαίων και προκειμένου οι αυξήσεις να επιτύχουν έχει καλλιεργηθεί ένα θετικό κλίμα από τα ΜΜΕ που θριαμβολογούν για τα Stress Tests. Όμως την θριαμβολογία κάποιοι σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν πολιτικά ζητώντας από τις τράπεζες να αυτοκτονήσουν…

Έτσι γίναμε μάρτυρες ενός ανείπωτου λαϊκισμού από τον Σύριζα που με αφορμή τα Stress Tests κατηγορούσε τις τράπεζες αλλά και της υποκριτικής απάντησης από την κυβέρνηση Σαμαρά και από μέρους του κ Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια που δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να επεκταθούν περισσότερο πιστωτικά. Και η στάση των κυβερνώντων είναι υποκριτική για τον λόγο του ότι εάν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αυτό το χάλι ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό η παρούσα κυβέρνηση και οι ενέργειες του πρώην τσάρου των οικονομικών και τωρινού διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας.

Κατ’αρχήν με την οικονομία στην μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της μεταπολίτευσης θα ήταν τουλάχιστον ανοησία να απαιτείς από τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων. Και που συγκεκριμένα ζητούν να πέσουν αυτά τα χρήματα; Εδώ οι εκπρόσωποι του λαικισμού το αφήνουν αδιευκρίνιστο – και όχι τυχαία. Σε καταναλωτικά δάνεια μήπως; Σε επιχειρηματικά δάνεια; Με την οικονομία στην μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της μεταπολίτευσης και με τις επιχειρήσεις να κλείνουν μαζικά αυτό θα αποτελούσε σίγουρη αυτοκτονική κίνηση για τις τράπεζες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας αυτήν την στιγμή δεν είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες. Στο παρελθόν είχαν χορηγήσει δάνεια σε επισφαλείς επιχειρήσεις και σπάταλα νοικοκυριά όμως αυτό λόγω της κρίσης αλλά και της πιο έντονης εποπτείας τους από την ΕΚΤ έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό και βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργούν οι εκλεγμένοι άρχοντες της χώρας είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση. Όταν δεν λαικίζουν ζητώντας από τις τράπεζες αόριστα να ρίξουν χρήμα στην οικονομία οντας στην αντιπολίτευση, επιτείνουν την ύφεση αυξάνοντας κατακόρυφα τους φόρους προκειμένου να συντηρηθεί το πελατειακό κράτος όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το κράτος μάλλον επιτείνει την ύφεση στην οικονομία καταστρέφοντας τις παραγωγικές δομές της χώρας με την παράλογη φορολόγηση των πάντων αντί να περιορίσει δραστικά την σπατάλη και την διαφθορά στους κόλπους του.

Όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευνοικές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, όταν περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία και η αυθαίρετη φορολόγηση, όταν μειωθούν οι τιμές του ρεύματος για τις βιομηχανίες και μειωθεί το παράλογο κόστος των διοδίων προκειμένου να γίνουν πιο συμφέρουσες οι εξαγωγές, τότε οι κρούνοι της χρηματοδότησης θα ανοίξουν για τις ΜΜΕ καθώς το χρήμα υπάρχει και όπως είδαμε ψάχνει τρόπους να διοχετευτεί στην οικονομία.

Όσο δεν γίνεται τίποτα από τα παραπάνω οι τράπεζες αλλά και ουδείς επενδυτής έχει λόγο να διοχετεύσει τα κεφάλαια του στην Ελληνική οικονομία.

Facebook Comments