Η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο να «πέσει» στην τρίτη κατά σειρά ύφεση από το 2008, παρά τα πρόσφατα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγο για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, της Standard & Poor s.

«Οι κίνδυνοι για τριπλή ύφεση έχουν αυξηθεί», τόνισε ο Six.

Η ζώνη του ευρώ έχει υποστεί δύο υφέσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μία το 2009 και άλλη μία το 2012-2013, γεγονός που συνιστά αυτό που αποκαλείται διπλή ύφεση.

Ο Six σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 είχε ήδη κορυφωθεί, και ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί πλέον κοντά στο μηδέν.

«Υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η triple-dip ύφεση, ωστόσο θα φτάσουμε στο… παρά πέντε», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Ο Six επεσήμανε πως εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, «ο κίνδυνος νέας ύφεσης είναι πολύ μεγάλος». Η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και των τιτλοποιημένων δανείων, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που λένε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και στις αγορές κρατικών ομολόγων, σε ποσοτική χαλάρωση με άλλα λόγια.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της S&P, το 2015 αναμένεται η ΕΚΤ να προχωρήσει και σε αυτό το βήμα και πως αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο για τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.

 

Facebook Comments