Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται λόγος για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που καταφέρνουν μέσω του Transfer Pricing να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν φόρους στο Ελληνικό δημόσιο.

Tο φαινόμενο αυτό εκτός από φορολογητέα ύλη για τους κυβερνώντες, στερεί και πολύτιμη ρευστότητα από το οικονομικό σύστημα της χώρας μας. Η ρευστότητα αυτή εξάγεται στο εξωτερικό και η φορολογητέα ύλη ωφελεί εν τέλει τις κυβερνήσεις με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και το φιλικότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο λαϊκισμός που διακρίνει τους κρατιστές που στην πλειοψηφία τους εκπροσωπούν τα μεγάλα κόμματα, θα τους έσπρωχνε να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο κατηγορώντας επιχειρήσεις και κράτη ως άλλοθι για την οικονομική καταβαράθρωση της χώρας μας. Άλλοθι για τις δικές τους εγκληματικές αντιαναπτυξιακές πολιτικές δεκαετιών που καταβαράθρωσαν την οικονομία της χώρας και καταδίκασαν τους νέους Έλληνες στην ανεργία και την μετανάστευση. Γιατί όπως θα δούμε το Transfer Pricing δεν είναι η ασθένεια της Ελληνικής οικονομίας αλλά ένα από τα πολλά συμπτώματα της.

Είναι εφικτή η καταπολέμηση του φαινομένου από τις κυβερνήσεις με νομικά εργαλεία;

Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του σήμερα κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια ξένη θυγατρική να πουλήσει προϊόντα σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε τιμή ακόμη και ίδια με αυτήν που θα διατεθούν τα προϊόντα αυτά στον Έλληνα τελικό καταναλωτή. Η τακτική αυτή είναι πάγια τακτική των πολυεθνικών η οποίες έχουν κατηγορηθεί για το γεγονός ότι έτσι δεν αφήνουν ούτε ένα Ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο, όμως πρόκειται απλά για ένα ακόμη σύμπτωμα της ασθένειας της Ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις τακτικές των πολυεθνικών οφείλεται στο γεγονός ότι δεκαετίες διωγμού των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα την μη ύπαρξη παραγωγικών δομών που να μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές. Από την άλλη οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δίνουν ένα σημαντικό κίνητρο στις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε τέτοιες τακτικές.

Το φαινόμενο δεν προβληματίζει μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως είναι η Γερμανία. Από την άλλη όμως η νομική καταπολέμηση του στα Ευρωπαϊκά πλαίσια είναι αδύνατη γιατί δεν μπορεί κανείς να καταργήσει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από νεοεισερχόμενες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρες με μικρότερο δημογραφικό πρόβλημα άρα και λιγότερες ανάγκες σε υγεία και συντάξεις οπότε και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το Transfer Pricing;

Άσχετα με το τι διατείνονται ορισμένοι λαϊκιστές πολιτικοί, δεν υπάρχει νομικός τρόπος αντιμετώπισης του Transfer Pricing καθώς τα νομικά όπλα δεν υφίστανται.

Το Transfer Pricing δεν είναι το αίτιο της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας αλλά είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού κρατισμού που θέλει να μετακυλήσει τα παράλογα γραφειοκρατικά και δημογραφικά κόστη στις επιχειρήσεις αλλά και κυρίως στους νέους εργαζόμενους. Είναι μια λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος η οποία αντίθετα με τα όσα λένε οι κρατίστες είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί νομικά, ούτε φυσικά μπορεί και η Ελλάδα να συγκρουστεί με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το Transfer Pricing αντιμετωπίζεται μονάχα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αναπτυξιακές πολιτικές και την δημιουργία παραγωγικής βάσης που θα μπορεί να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά τις πολυεθνικές.

Οποιοσδήποτε άλλος προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης απλά εξυπηρετεί συμφέροντα λαϊκισμού αριστερών κομμάτων. Το Transfer Pricing δεν είναι παρά ένας τρόπος που διαθέτουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να παρακάμπτουν την οικονομική καταπίεση που υφίστανται οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη. 

Είναι ένας τρόπος απονομής φορολογικής δικαιοσύνης που θα τιμωρήσει τις κυβερνήσεις που ασκούν κατασχετικές φορολογικές πολιτικές με διαφυγή φορολογητέας ύλης αλλά έμμεσα τιμωρεί και τους πολίτες που τις εξέλεξαν. Μπορεί να στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία όμως θα συμβάλει στην μείωση των φορολογικών εσόδων και μακροπρόθεσμα στην χρεωκοπία του στρεβλού συστήματος οπουδήποτε υπάρχει στην Ευρώπη φέρνοντας εν τέλει την αναγέννηση του.

Facebook Comments