Είναι κάποιες φορές, που πραγματικά αισθάνεσαι ότι έχεις φθάσει στα όριά σου. Θέλεις να καταγγείλεις, να δεις, επί τέλους, κάτι να αλλάζει. Πάλι, σκέφτεσαι, ότι, εδώ που φθάσαμε, ποιος θα ασχοληθεί μαζί σου, με το πρόβλημά σου;

Έτσι, έφθασε για μένα η μέρα που θέλω να βγω να φωνάξω: «Φθάνει πια! Όχι άλλη απλήρωτη ανασφάλιστη εργασία!» Η κατάσταση είναι σοβαρή!

Πού είναι το ΙΚΑ που κάνει την πάπια; Πού είναι η Επιθεώρηση Εργασίας; Πού τα φιλεργατικά κόμματα που είναι έτοιμα να κλείσουν τους δρόμους στην παραμικρή νύξη καταπατήσεως των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Γιατί σε αυτή την σοβαρή περίπτωση κλείνουν μάτια και αφτιά και κάνουν ότι δεν έχουν πάρει είδηση;

Θα με ρωτήσετε ποιος ή ποια είναι τα θύματα που εργάζονται ανασφάλιστα χωρίς να πληρώνονται;

Μα πολύ απλά, θα σας πω: Εγώ είμαι το θύμα! Και θύτες είναι τόσες μεγάλες εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές. Πολυεθνικές, που αφού εκμεταλλεύθηκαν τους εργαζόμενούς τους, ψάξανε και βρήκαν νέα αντικείμενα εκμεταλλεύσεως: Εμένα!

Είναι τόσο μεγάλη και καθημερινή η απλήρωτη εργασία που με βάζουν αυτές οι πολυεθνικές να κάνω, που σίγουρα, έπρεπε να είχαν πάρει είδηση τόσο το ΙΚΑ όσο και το Υπουργείο Εργασίας, ειδικώς σήμερα που ψάχνουν να βρουν χρήματα για να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.

Κύριε Υπουργέ, στείλτε σήμερα τα συνεργεία σας να καταγράψουν την απαράδεκτη εκμετάλλευσή μου, σήμερα κι όλας!

Να σας εξηγήσω:

Πάω το πρωί στο σουπερμάρκετ να ψωνίσω και τι γίνεται; Με βάζουν δωρεάν να κουβαλάω τα προϊόντα τους. Μερικά, όπως τα λαχανικά, με βάζουν και να τα συσκευάζω μόνος μου! Και σαν να μη φθάνει αυτό, τελευταία, το σουπερμάρκετ όπου ψωνίζω προσπαθεί να με βάλει να χτυπάω στην ταμειακή μόνος μου τα πράγματα και να τα βάζω στις σακκούλες!

Έχετε σκεφθεί πόση ανασφάλιστη απλήρωτη εργασία έχουμε εδώ; Αν το ¼ του πληθυσμού πάει μία φορά την εβδομάδα στο σουπερμάρκετ και δουλεύει εκεί επί μισή ώρα, μιλάμε για πάνω από 8.000.000 μεροκάματα ανασφάλιστης απλήρωτης εργασίας τον χρόνο!

Δεν τελειώσαμε εκεί, όμως: Πας μετά στην τράπεζα να πληρώσεις πχ το νοίκι σου. Οι τράπεζες πια, έχουν πολύ λίγα ταμεία επίτηδες, για να σε βάλουν να κάνεις εσύ την δουλειά. Έτσι σου προσφέρουν, σαν εξυπηρέτηση δήθεν, ένα αυτόματο (ο Θεός να το κάνει αυτόματο!) μηχάνημα, όπου πρέπει να πληκτρολογήσεις το ονοματεπώνυμό σου, τον λογαριασμό του σπιτονοικοκύρη, το ποσό που θέλεις να στείλεις, την δικαιολογία και, μετά, να μετρήσεις ένα ένα τα χαρτονομίσματα δίνοντάς τα στο μηχάνημα. Έχεις γίνεις ταμίας! Δηλαδή, τι άλλο κάνουν οι ταμίες;

Αν θελήσεις να πας ταξίδι και να πετάξεις, εκεί να δεις εκμετάλλευση! Πρέπει μόνος σου να κάνεις check-in κάνοντας όλη την δουλειά. Και να γλύτωνες τις ουρές, τουλάχιστον! Όχι! Τώρα πια έχει ουρά και στο δήθεν αυτόματο μηχάνημα του check-in. Τελευταία, οι πιο έξυπνες εταιρείες, όχι μόνον σε εκμεταλλεύονται ανασφάλιστο, αλλά σε βάζουν να έχεις σπίτι σου και τα μηχανήματα του chek-in: πρέπει να έχεις τυπώσει το δελτίο επιβιβάσεως από το σπίτι, αλλιώς σου βάζουν πρόστιμο, επειδή τις βάζεις να κάνουν δουλειά.

Πάλι καλά, που για λόγους ασφαλείας, δεν μας βάζουνε να κουβαλάμε τις βαλίτσες στο αεροπλάνο! (αν και αυτό το έκαναν: βάζοντας να πληρώνουμε για τις βαλίτσες, μας έκαναν όλους να τις κουβαλάμε μέσα στις καμπίνες, όπου γίνετε το σώσε…)

Βεβαίως, ο μεγαλύτερος εκμεταλλευτής απλήρωτης ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα δεν είναι άλλος από το IKEA! Ναι, φίλοι μου, ο Σουηδός καπιταλιστής έχει πάει το πράγμα ακόμα πιο πέρα: μας βάζει απλήρωτοι και ανασφάλιστοι να συμμετέχουμε στην κατασκευή των προϊόντων που μας πουλάει! Το έχει ελέγξει αυτό το Υπουργείο; Σε όλη την χώρα, χιλιάδες πελάτες του IKEA εργάζονται δωρεάν για την συναρμολόγηση των επίπλων που μόλις μας πούλησε!

Υπουργέ μου, εκεί είναι η λύση για το ασφαλιστικό! Δεν είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσα ένσημα πρέπει να κολλάνε στους πελάτες τους τα σουπερμάρκετ, οι τράπεζες, οι αεροπορικές και το IKEA, κυρίως το IKEA!

Πάλι καλά, όμως, που η Ελλάδα είναι λίγο καθυστερημένη χώρα! Δεν μας βάζουν να τυλίγουμε μόνοι μας το σουβλάκι μας ή να ψήνουμε τον καφέ μας. Σε λίγο καιρό, είμαι βέβαιος, θα μας βάζουν να ψήνουμε και τον γύρο και τα καλαμάκια και θα μας το παρουσιάσουν αυτό σαν εξέλιξη, σαν πρόοδο. Εγώ το λέω αλλιώς: Το λέω καπιταλιστική εκμετάλλευση! Και τους έχουν αγοράσει όλους και κανείς δεν μιλά…

Facebook Comments