Στο 1,8% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 η Bank of America, η οποία στην τελευταία ανάλυσή της επισημαίνει ότι, εάν συνεχιστούν οι θετικοί καταλύτες, η ανάπτυξη μπορεί να διευρυνθεί στο 2,1% το 2016.

Σύμφωνα με την Bank of America, παρατηρείται στην Ελλάδα βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της μείωσης της ανεργίας, ανάκαμψη των επενδύσεων και ομαλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εάν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές, τότε εκτιμάται ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα είναι αυξανόμενη.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν, επιβαρύνοντας τις προοπτικές του 2015. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, τις διαπραγματεύσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή και τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να ανοίξει ο διάλογος για το νέο πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Και αυτό γιατί η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε θέση να βασίζεται μόνο στην πρόσβασή της στην αγορά.

Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών απασχολεί επίσης σημαντικά τις αγορές, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με την τρόικα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ελλάδος. Εάν υπάρξει εμπλοκή, οι διαπραγματεύσεις ενός νέου προγράμματος θα μπορούσαν να καθυστερήσουν αρκετά μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας, καταλήγει η Bank of America.

Facebook Comments