…Λιτότητα ή «τύπωμα χρήματος» και στην ευρωζώνη; Το ερώτημα βρέθηκε χθες ξανά στην επικαιρότητα με την παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο, διά στόματος του διευθυντή του κ. Ντέιβιντ Λίπτον, σε φόρουμ στο Λονδίνο, ουσιαστικά κάλεσε την ΕΚΤ να ακολουθήσει την πολιτική της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να αποτρέψει την πτώχευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών…

…Στην ίδια εκδήλωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη, το ιδιωτικό χρέος σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα «νεκρώσει τη ζήτηση και θα πλήξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς για μακρά περίοδο»…

…«Με την εμμονή που έχουμε για το δημόσιο χρέος, έχουμε την τάση να παραβλέπουμε την τεράστια σημασία του ιδιωτικού χρέους», είπε η κυρία Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το χρέος των ισπανικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έχει φθάσει το 180% του ΑΕΠ της Ισπανίας και το αντίστοιχο των πορτογαλικών έφθασε το 160% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ιταλία, υπενθυμίζοντας ότι ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων αποτελούν χρέη προς τράπεζες σε χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης…

…«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για το πώς θα κάνουμε τη δημοσιονομική πολιτική πιο φιλική στην ανάπτυξη», ήταν το μήνυμα της κυρίας Λαγκάρντ κυρίως προς τη Γερμανία…

…Είναι προφανές ότι η αγγλοσαξονική θεώρηση για την αντιμετώπιση των κρίσεων επιχειρεί πλέον κατά μέτωπο επίθεση στη Γερμανία, που είναι ο «πυλώνας» της τακτικής λιτότητας. Οι Νότιοι της ευρωζώνης βλέπουν με ικανοποίηση αυτήν τη «μάχη», προσδοκώντας χαλάρωση στα μέτρα και τους στόχους και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο καθίσταται σαφές ότι δεν έγινε κατά λάθος…

…Κατά τους Financial Times, αυτή η διαμάχη εκδηλώνεται με ένταση δημοσίως τώρα, γιατί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών «δίνει» πλέον το πολιτικό υπόβαθρο για τέτοιες αντιπαραθέσεις. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι ο κ. Ολάντ κέρδισε τις γαλλικές εκλογές υποσχόμενος ότι θα ανατρέψει την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη. Και μην επιτυγχάνοντας κάτι αξιόλογο μέχρι τώρα, η δημοτικότητά του βρέθηκε κάτω από το 30%, κοντά σε ιστορικό χαμηλό για πρόεδρο της Γαλλίας…

…Η γαλλογερμανική ρήξη φαντάζει πολύ πιθανή μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι πιέζουν τη Γαλλία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις – επομένως και σε μέτρα λιτότητας, που δεν μπορεί να δεχθεί ο κ. Ολάντ…

…Ουσιαστικά, με τις ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί, σε λίγους μήνες, αντιμέτωπη με όλες τις δυνάμεις, που αντιδρούν στη λιτότητα. Η έκβαση αυτής της διαμάχης λογικά θα κρίνει πολλά και στην Ελλάδα…

…Τοποθετήσεις σε μετοχές κάνουν οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες, βλέποντας τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων. Σύμφωνα με έρευνα του Central Banking Publications και της Royal Banking Group, που έγινε αυτόν τον μήνα σε 60 κεντρικές τράπεζες, το 23% αναφέρουν είτε ότι έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές, είτε ότι σκοπεύουν να αγοράσουν μετοχές…

… Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, μάλιστα, που έχει και τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι θα υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε μετοχικά ETF στα 3,5 τρισ. γεν – ποσό που αντιστοιχεί σε 35,2 δισ. δολ. – έως το 2014. Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, επίσης, αγόρασε μετοχές για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Τσεχίας ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 10% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος, άραγε, πού τοποθετείται;

…Η στήλη το επισημαίνει συχνά: Η άκρατη φθηνή ρευστότητα από Fed και την Τράπεζα της Ιαπωνίας «τρέφει» το χρηματιστηριακό ράλι τουλάχιστον έως ότου προκύψουν καταστάσεις, που θα ανατρέψουν το θετικό κλίμα. Και φυσικά, οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες αξιοποιούν αυτήν τη γνώση, με τις τοποθετήσεις σε μετοχές…

…Εθνική: Η αιτούμενη αύξηση του ορίου στο 12%, από 10%, για την ιδιωτική συμμετοχή προεξοφλεί ότι βρέθηκαν τα κεφάλαια, που θα υπερκαλύψουν το όριο, δίνοντας έναν θετικό τόνο και στη χρηματιστηριακή αγορά…

Facebook Comments