Καμία έκπληξη δεν πρόσφερε η σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια αφού το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και τα πρόσφατα μέτρα «επιθετικής» νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κάθε άλλο παρά επικρίθηκε πρόσφατα από τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από τους υπουργούς Οικονομικών της G20, οι οποίοι στην ουσία έδωσαν το «πράσινο φως» στα ιαπωνικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η BoJ διατήρησε τα επιτόκια μεταξύ του 0,00% και του 0,10%, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να διπλασιάσει τη νομισματική της βάση σε διάστημα 2 ετών με ετήσιο ρυθμό 60 τρισ. με 70 τρισ. γεν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση το γεν ενισχύθηκε, ενδεχομένως επειδή η απόφαση απογοήτευσε όσους περίμεναν και νέα επέκταση της νομισματικής στήριξης.

Στη συνέχεια της ημέρας, η σημαντικότερη ανακοίνωση είναι το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ και ο δείκτης εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan (τελική μέτρηση Απριλίου). Αναφορικά με το πρώτο, οι αναλυτές περιμένουν μεγάλη βελτίωση της ανάπτυξης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και για το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι αναλυτές αναμένουν άνοδο στο 3,0%!

Facebook Comments