Η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίσπευση των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν άρεσε στους επενδυτές οι οποίοι απάντησαν με νέα πτώση και με πιέσεις ανάλογες με αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν ο ΓΔ έχανε 10%.

Για μια ακόμα φορά οι επενδυτές κάνουν σαφές ότι δεν τους αρέσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, οι κινήσεις που μοιάζουν μετέωρες, οι κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους, οι κινήσεις που γίνονται χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση. Και η χθεσινή απόφαση είναι μια απόφαση που έχει πολλά από τα παραπάνω.

Με το «μαγικό αριθμό» των 180 βουλευτών να μην έχει κλείσει και με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπό το βάρος της ευθύνης οι περισσότεροι θα αλλάξουν στάση, οι επενδυτές κάνουν σαφές ότι δεν αρέσκονται σε λύσεις στο «περίπου». Και αυτό είναι λογικό καθώς οι επιπόλαιες κινήσεις δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτό είναι που ταράζει τις αγορές.

Από την άλλη τώρα, οι αγορές είναι χαρακτηριστικό να υπερβάλλουν. Όμως, αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο επενδύουν μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds τα περισσότερα εξ αυτών κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με απλά λόγια, τα hedge funds έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν κλίμα από μόνα τους. Από επενδυτικής σκοπιάς, στην Ελλάδα έχουν βρει ευκαιρία και αν αυτό δεν ίσχυε θα είχαν φύγει πολλούς μήνες πριν. Άρα, αν θέλουν να αγοράσουν χαμηλότερα δημιουργούν τις συνθήκες των τελευταίων μηνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς και πριν από δυο μήνες μια άλλη απόφαση της Ελλάδας είχε προκαλέσει διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές. Σε αυτή τη φάση, προστίθεται και η Κίνα όπου το χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα με απώλειες μεγαλύτερες από 5,0%.

Οι αναταραχές που περιμέναμε και τις οποίες είχαμε αποτυπώσει μέσα από δεκάδες γραφήματα στο Forexreport.gr δείχνουν να έχουν ξεκινήσει και αυτό είναι πιθανόν να κάνει τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ευκολότερες.

Facebook Comments