Στοίχημα για ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δίνει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει σήμερα στη βουλή ο υπουργός οικονομικών.

Ελπίζει να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ και μείωση – για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια – του δημόσιου χρέους στο 103%.

Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να είναι σε δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίζει ο υπουργός, που εμφανίζεται αισιόδοξος, για απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση των διεθνών πιστωτών.

«Οι αγορές», επισημαίνει, «άρχισαν να μας εμπιστεύονται».

Σε δηλώσεις του στη StockWatch και δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, ο υπουργός αναφέρει ότι οι υπολογισμοί πάνω στους οποίους στηρίζονται τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι συντηρητικοί.

Το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι η οικονομία θα πετύχει οριακή ανάκαμψη και ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το 2015, από συρρίκνωση 3% φέτος.

Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά €24 εκ. στα €5.928 εκ. και οι δαπάνες να αυξηθούν κατά €40 εκ. στα €6662 εκ.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι η απεξάρτηση της χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές.

«Στόχος όλων μας», είπε, «είναι πολύ νωρίτερα από τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος να ορθοποδήσει η οικονομία, γιατί οι αγορές άρχισαν να μας εμπιστεύονται. Ευελπιστούμε πως θα είναι και σε θέση να δανείζουν τις ανάγκες μας».

Δεν θα τερματιστεί ο εκσυγχρονισμός

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως η εξυγίανση των δημοσιονομικών, ο εκσυγχρονισμός και οι μεταρρυθμίσεις δεν θα τερματιστούν.

«Θα συνεχίσουμε», λέει, «την προσπάθεια και πέραν του προγράμματος. Μέχρι και την τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης».

Ο δρόμος είναι όμως μακρύς. Αν και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί, και η Κύπρος επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα, στο χρηματοοικονομικό σύστημα έχουν συσσωρευτεί σημαντικοί κίνδυνοι, λόγω του όγκου των προβληματικών δανείων που έχουν μαζευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η δυνατότητα να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη το 2015 είναι περιορισμένοι.

Ενδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι ότι πριν την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να πείσει τα κόμματα να αποφύγουν ενέργειες που θα αναστείλουν την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για εκποιήσεις ακινήτων.

Facebook Comments