Την ώρα που έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο των αλλαντικών, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα στοιχεία εννεάμηνου της ΝΙΚΑΣ στο φόντο της πρόσφατης πρότασης  του  επικεφαλής του ομίλου Chipita κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας.

Μέσω αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο Mr Chipita επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή την αλλαντοβιομηχανία και να διασφαλίσει τα χρήματα που έχει επενδύσει εκεί. Σημειώνεται ότι ο ίδιος, ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της εταιρίας αλλά είχε σοβαρό λόγο στη διοίκηση της εταιρίας, ήδη από το 2011, έχει επενδύσει στη ΝΙΚΑΣ περί τα 7 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις.

Σε μια περίοδο που η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα είναι παρούσα και οι πρακτικές σε επιχειρηματικούς ομίλους (ιχθυοκαλλιέργειες π.χ.) έχουν εγείρει κριτική από πολλές πλευρές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ενδεχόμενη  αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας συνδέεται με προσπάθεια καλυφθούν ευθύνες του παρελθόντος καθώς στην πορεία των ετών συσσωρεύτηκαν τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις. Αυτές, όπως εκτιμούν, δημιουργήθηκαν αφενός λόγο των αυξημένων μερισμάτων που δόθηκαν πίσω στους επενδυτές μειώνοντας σημαντικά την επένδυση αλλά και λόγο της κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών.

Το μεγάλο ζήτημα που γεννάται είναι πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για την εταιρία που τα προηγούμενα χρόνια είχε επιλέξει πολιτική επιστροφής κεφαλαίου και υψηλών μερισμάτων με αποτέλεσμα οι μέτοχοι με τη δύναμη της πλειοψηφίας να έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων, αλλά η εταιρία σήμερα να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ουσιαστικά μέσα από αυτό το παιχνίδι, που δε γίνεται ερήμην της πολιτικής και τραπεζικής ηγεσίας αλλά και που είναι στο στόχαστρο της τρόικας, οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι δύσμοιροι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, που δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο της τραπεζικής ρευστότητας, ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές των τραπεζών και τις ζημιές των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών.

Facebook Comments