Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνεντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center – EPC) στις Βρυξέλλες, όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις».

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως υπάρχει μια «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας αναφέροντας επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες. 

Facebook Comments