Νέα μαζική διαδήλωση κατά των «εγκληματιών που ζητούν άσυλο» και της «ισλαμοποίησης», με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, έλαβε χώρα χθες Δευτέρα στην πόλη της Δρέσδης στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την τοπική Αστυνομία.

Πρόκειται για την ένατη τέτοιου είδους κινητοποίηση που σημειώνεται στη Δρέσδη κατά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη δύναμη των διοργανωτών, της οργάνωσης Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης (PEGIDA). Η πορεία εξελίχθηκε ομαλά, με περίπου 1.200 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για την αποτροπή τυχόν ταραχών.

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη που αποκτά η PEDIGA, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις κινητοποιήσεις λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδήλωσης, και κάλεσε τους πολίτες να μην γίνονται θύματα «εκμετάλλευσης» από την ακροδεξία.

Παρά ταύτα, μολονότι η PEDIGA χαίρει της υποστήριξης νεοναζιστικών ομάδων και ακροδεξιών χούλιγκαν, όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως στην πράξη πρόκειται πρωτίστως για ένα κίνημα πολιτών, που καταδεικνύει την ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει στη γερμανική κοινωνία σχετικά με τη μετανάστευση και τη θέση του Ισλάμ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση για τον ιστότοπο της εφημερίδας Zeit κατέδειξε πως σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (49%) είναι θετικά διακείμενοι στις ανησυχίες που εκφράζει η PEGIDA, ενώ το 30% στηρίζει «πλήρως» τους διαδηλωτές.

Παράλληλα, το 73% δήλωσε πως ανησυχεί πως το «ακραίο Ισλάμ» κερδίζει έδαφος στη Γερμανία, ενώ το 59% έκρινε πως η χώρα έχει δεχτεί πολλούς αιτούντες άσυλο.

Facebook Comments