Άκαρπη αποδείχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Από ότι φαίνεται η πίεση των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο ασφυχτική με άμεση συνέπεια οι διαπραγματεύσεις να πέφτουν στο κενό και να μην υπάρχει πρόοδος παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει τη χρυσή τομή για την πολυπόθητη συμφωνία.
Το ΔΝΤ έχει πλέον πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που καθιστά σαφές πως η ‘’κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει’’ για την χώρα, όπως είχε δηλώσει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προ ολίγων ημερών. Τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση είναι μεγάλα και φαίνεται πως το δίλημμα του φυλακισμένου, γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων, χαρακτηρίζει απόλυτα την κατάσταση.
Υποθέτουμε ότι οι εμπλεκόμενοι είναι απόλυτα λογικοί και έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα να καταλήξουν σε μια επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές. Εν συνεχεία η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τις επερχόμενες δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Η ικανότητα της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις είναι σίγουρα χαμηλή και η αναβάθμιση της ικανότητας της κυβέρνησης να διοικήσει είναι επιτακτική ανάγκη, ενώ απαιτείται το ξερίζωμα πρακτικών που είναι κωδικοποιημένες και που έχουν διαιωνιστεί στην πράξη.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην κοινωνία και χρειάζονται μια δυναμική που να είναι ικανή να υπερβεί τις όποιες ασάφειες ενδεχομένως προκύψουν.
Για τις δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων τόσο στην εφαρμογή τους, όσο και στην αφομοίωσή τους από την κοινωνία μας μίλησε ο κ. Otto Brøns-Petersen, Διευθυντής Ανάλυσης στο CEPOS. Οι βασικοί ερευνητικοί του τομείς είναι η γενική οικονομική πολιτική, παραγωγικότητα, φορολογική πολιτική, ενεργειακή πολιτική και τα νομισματικά-χρηματοπιστωτικά θέματα. Έχει εργαστεί σε θέματα οικονομικής πολιτικής στον δημόσιo τομέα σε μια σειρά θέσεων μεταξύ των οποίων ως Μόνιμος Αναπληρωτής Γραμματέας Οικονομικών Θεμάτων στο Υπουργείο Φορολογίας και Διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κοπενγχάγης.
κ. Petersen, γιατί κατά την γνώμη σας μια βασική μεταρρύθμιση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την αποσπασματική μεταρρύθμιση ;
Σημαντική ερώτηση θέσατε, θα σας αναφέρω κάποια βασικά οφέλη που προκύπτουν από μια βασική και όχι αποσπασματική μεταρρύθμιση. Πρώτο και κυριότερο κρίνω σημαντικό το γεγονός πως διαμέσου μιας βασικής μεταρρύθμισης προκύπτει ισχυρότερη δέσμευση. Εν συνεχεία και επί του πρακτέου για να πάρουμε την περίπτωση της Δανίας, το 1980 και της Σουηδίας και Φιλανδίας το 1990. Πρόκειται για περιπτώσεις επιτυχημένων εφαρμογών των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά από μια μεγάλη κρίση. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών η αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης ταυτόχρονα.
Στη περίπτωση της Ελλάδας ποιες μεταρρυθμίσεις κρίνετε πως θα πρέπει να γίνουν αφότου επιτευχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς;
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μια πιο Φιλελεύθερη οικονομία κατά την γνώμη μου αν θα θέλει να είναι ισοδύναμη με τις χώρες του Βορά όπως την Δανία. Αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς είναι να έχουμε ευέλικτη αγορά, καταπολεμήσαμε την διαφθορά στο μέγιστο δυνατό βαθμό και δώσαμε μεγάλη βάση στα εργασιακά θέματα. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κινητικότητα ώστε να διατηρούνται τα ποσοστά της ανεργίας χαμηλά αλλά από την άλλη πλευρά να υπάρχει και η ικανοποίηση των δικαιωμάτων από πλευράς των εργοδοτών.
Νομίζω η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα της τα εργασιακά θέματα όχι όμως σχετικά με το Δημόσιο τομέα αλλά να προέλθει μια ισορροπία και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα. Επίσης το Φορολογικό σύστημα, είναι επίσης πολύ σημαντικό ειδικά για να καταφέρει η Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγικότητα της, θα πρέπει άμεσα να μειώσει την φορολογία της εάν θέλει να προσελκύσει νέους επενδυτές. Επίσης, η καταπολέμηση της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς είναι σημαντική τόσο για την Ελλάδα αλλά και για κάθε χώρα που θέλει να προοδεύσει σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Διαμέσου την μείωσης της διαφθοράς τα οφέλη που προκύπτουν είναι μεγάλα και φυσικά η ευνοιοκρατία που αποτελεί και αυτό ένα αγκάθι για την Ελλάδα πιστεύω. Οι λύσεις πρέπει να έρθουν άμεσα γιατί η χώρα αυτή την στιγμή παραμένει στάσιμη λόγω των εξελίξεων άρα οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση των μεταρρυθμίσεων μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα επιφέρει.
Το γεγονός πως έχουν αλλάξει πλέον οι συνθήκες για τις χώρες της ευρωζώνης ακόμα και αν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα δεν έχουν καταφέρει οι χώρες να έχουν κοινές συνισταμένες στα θέματα οικονομικής πολιτικής πως το ερμηνεύετε;
Οι χώρες της ευρωζώνης ήξεραν εξαρχής πως το να έχεις το ίδιο νόμισμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως το επίπεδο του εισοδήματος θα είναι κοινό, αυτό είναι ψευδαίσθηση. Η συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή ένωση τους έδωσε την ευκαιρία να προοδεύσουν οικονομικά μέσω της διεύρυνσης των συνόρων σε επίπεδο αγορών και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Μιλήσατε για μείωση των φόρων ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι άλλο είναι απαραίτητο να γίνει για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας κατά τη γνώμη σας;
Σαφέστατα το πρόβλημα του χρέους δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα ώστε να καταφέρει να αναπτυχθεί οικονομικά. Η Ιρλανδία για παράδειγμα παρά την κρίση που αντιμετώπισε πέτυχε να περάσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία της έδωσαν τα απαραίτητα push up που χρειαζόταν. Στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητά της, με ταυτόχρονη αύξηση των επενδύσεων. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να βρουν ένα επιχειρηματικό κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα συμβόλαια που θα προκύψουν θα βοηθήσουν και τους δύο αποδέκτες της συνεργασίας. Ο τρόπος αντιμετώπισης των επενδύσεων θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε τομέα όχι απλά να τηρείται η κάθε πολιτική θέση. Αναφέρομαι σε θέματα οικονομικά και όχι πολιτικά.
Ως οικονομολόγος θα έλεγα πως τα πράγματα αλλάζουν ταχύρρυθμα και για να έχεις οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχεις ένα πλάνο και μια ελεύθερη αγορά. Δεν ξέρω αν η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει στο 100% τις πολιτικές της θέσεις αλλά σίγουρα η χώρα χρειάζεται κάποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν σε άλλο επίπεδο.
Facebook Comments