Tην αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναζητούν Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο κάνει αναφοράστις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο που υποβάθμισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα Γερμανοί αξιωματούχοι, του οποίους επικαλείται το Reuters,  επανέλαβαν σήμερα μιλώντας υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους ότι διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξετάζονται σε επίπεδο τεχνοκρατών της κυβέρνησης.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά στους όρους του σχεδίου διάσωσης  και γι΄αυτό το λόγο διερευνούν έναν πολιτικό συμβιμβασμό με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισημαίνουν πως θεωρούν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πολύ μικρές και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές, κάτι που όπως λένε απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Σε αναζήτηση «αποδεκτού συμβιβασμού»

«Πρέπει να κερδίσει πρώτα και κατόπιν να σχηματίσει μια κυβερνητική συμμαχία. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν πρόκειται για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά για την εξεύρεση ενός αποδεκτού πολιτικά συμβιβασμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χειρίστηκε πολλά θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και έχει διατηρήσει επαφή μαζί του, επισήμαναν οι πηγές του Reuters.

Αν και θα ήταν πρόωρο να γίνει επισήμως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα πριν ξεκαθαρίσει η έκβαση των εκλογών, στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.

Η διαγραφή χρέους αποκλείεται από μέρους τους, αλλά η επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει κράτη μέλη της Ε.Ε. στην Ελλάδα πέραν της 30ετίας θα ήταν μια επιλογή που θα μπορούσαν να συζητήσουν οι εταίροι, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κόμμα καμικάζι εάν ερχόταν στην εξουσία», επισήμανε ένας αξιωματούχος της Eυρωζώνης.

Οι ηγέτες του κόμματος αυτού «αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να είναι εντελώς τρελοί, ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα», υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ορισμένοι στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών στελεχών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, όπως ο Μίχαελ Φουξ. Άλλοι ωστόσο στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, , χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο ίδιος, σχολιάζει το Reuters, έκρινε πως η σεναριολογία αυτή δημιούργησε την εντύπωση πως δεν επιτρέπεται στους Έλληνες να αποφασίσουν για την τύχη τους στις εκλογές και αυτό μπορεί εντέλει να τους ωθήσει προς ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Facebook Comments