Οι τόνοι μελάνης που χύθηκαν τους τελευταίους μήνες, δεν πήγαν τελικά χαμένοι. Ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στην πολιτική ζωή της χώρας με το δικό του –ολόδικό του- κόμμα. Χαρακτηρισμοί όπως  «Διασπαστής του ΠΑΣΟΚ» και «Προσβολή στη μνήμη του πατέρα του» πάνε και έρχονται αλλά –μεταξύ μας- ήταν κι αναμενόμενοι.

Μετά από κάποιες ομιλίες και συνεντεύξεις λοιπόν, ανακοινώθηκαν και τα ψηφοδέλτια του ΚΙΔΗΣΟ πριν λίγες μέρες -χωρίς όμως ιδιαίτερες εκπλήξεις. Θετικό πρόσημο: Αρκετά νέα και άφθαρτα πρόσωπα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Και φυσικά οι «πιστοί παπανδρεϊκοί» και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως Φίλιππος Σαχινίδης (Λάρισα), Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια), Μιχάλης Καρχιμάκης και Θάνος Μωραΐτης (Β’ Αθήνα). Ο τελευταίος έχει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα κίνηση….

Ας πάμε όμως στην ουσία του θέματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε για να πάρει την εκδίκηση του ή για να συμβάλλει στην ομαλή πορεία της της χώρας; Είναι αυτό το νέο κόμμα ένα «καπρίτσιο» του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή έχει να προσφέρει μία πραγματική «αλλαγή» στο πολιτικό σκηνικό; Άγνωστο… γιατί και το 2009 πολλά ακούσαμε, αλλά διαφορετικά τα είδαμε στην πράξη.

Αν είναι κάτι σίγουρο, είναι πως η άποψη του κόσμου γύρω από το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, δεν είναι ακόμη νηφάλια. Λίγοι αντιλαμβάνονται την πραγματική κατάσταση του 2009, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, υποστηρίζει ότι «ο Παπανδρέου μας έβαλε στο Μνημόνιο». Το ΓΙΑΤΙ μπήκαμε, λίγο μας ενδιαφέρει…

Ο ίδιος, σε  πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ δήλωσε σχετικά: «Θυμάστε το βασικό μας σύνθημα (2009); Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε; Δυστυχώς, βουλιάζαμε. Βουλιάζαμε γιατί δεν είχαμε κάνει μέχρι τότε τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόταν για να γίνουμε μια σύγχρονη λειτουργική δημοκρατία. Η κυβέρνησή μου πήρε στην πλάτη της όλο το βάρος για να μη βουλιάξει η χώρα. Δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος. Δεν σκέφτηκα το προσωπικό κόστος. Έκανα απλά το πατριωτικό μου καθήκον.»

Θα μετρήσουν όλα αυτά στην ήδη διαμορφωμένη άποψη του κόσμου; Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, βλέπουμε ποσοστά μεγάλης απόκλισης για το ΚΙΔΗΣΟ. Συγκεκριμένα, άλλα γκάλοπ τοποθετούν το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ακόμη και έξω από τη βουλή με μόλις 2,6 % ενώ άλλα του δίνουν 6%.

Από την πλευρά του, δημοσίευμα του Economist, που αναφέρεται στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σημειώνει πως ενδέχεται να λάβει «περίπου 4% των ψήφων, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ».  Καθώς όμως πια, μιλάμε για «τέτοια» ποσοστά, υπάρχει φυσικά και ενδεχόμενο, να μη μπει στη βουλή κανένα από τα δύο κόμματα. Αυτό κι αν θα δώσει τροφή για σκέψη…

Τώρα, αν μελλοντικά υπάρχει περίπτωση «επιστροφής» ή ένωσης του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠΑΣΟΚ (μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας) θα φανεί μετά τις επερχόμενες εκλογές. Ο Παπανδρέου βέβαια, δεν δέιχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς δεν ξεχνά… Αλλά και το ΠΑΣΟΚ από πλευράς του χρειάζεται τεράστιες αλλαγές στο εσωτερικό του -μετά από τη δίχρονη συμπόρευση του με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τη γενικότερη φθορά που έχει υποστεί- που δε φέρεται όμως να κάνει.

Ας μη ξεχνάμε σύντροφοι:  «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ…»

Facebook Comments